Έχουμε τα κλειδιά και πλέον, μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» τις δυνατότητες μας, ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας, τις σχέσεις και τις συνεργασίες μας. Οι νευροεπιστήμονες, έχουν συμβάλει ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο που δουλεύει το μυαλό μας. Χάρη στο έργο τους, είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται από πλευράς μας να πράξουμε, ώστε να έχουμε την βέλτιστη απόδοση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ας εξερευνήσουμε τις επιλογές μας.
Συγκεκριμένα, η Bryan Robinson, Ph.D. αναφέρει τα εξής:
- Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται άφθονη ροή αίματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. H άσκηση είναι μια καλή πρακτική τόσο για την καρδιά και τα άκρα όσο και για το μυαλό. Σύμφωνα με μια έρευνα μετά από δώδεκα μήνες, η άσκηση και η κίνηση αύξησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μάλιστα βοήθησαν στην επιβράδυνση της έναρξης της απώλειας μνήμης και της άνοιας.
- Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται περιοδικά διαλλείματα. Δεν αποτελεί αποτελεσματική πρακτική, το να εξαντλούμε το μυαλό μας. Στην πραγματικότητα, νέες έρευνες αναδεικνύουν την αξία αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν «Μικροδιαλλείματα», καθ ΄όλη την διάρκεια της εργασίας μας. Αυτά τα διαλλείματα, μπορεί να είναι πέντε λεπτά ή και λιγότερο. Είναι αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης ενέργειας και μπορεί να είναι κάτι απλό. Για παράδειγμα κάποιες διατάσεις, το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, η κατανάλωση ενός σνακ ή απλά πέντε λεπτά ουσιαστικού διαλογισμού κλπ. Μπορούν να μετριάσουν την κόπωση του εγκεφάλου και το βάρος των αποφάσεων μας. Αλήθεια, εσείς πόσα διαλλείματα κάνετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας;
- Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται συγκεκριμένες τροφές. Οι τροφές που θεωρούνται ωφέλιμες για το μυαλό μπορούν να ενισχύσουν την διάθεση σας, την υγεία και την απόδοση μας. Χρειάζεται να δίνουμε προσοχή στο τι φαγητό περιέχεται στο πιάτο μας και να ρωτάμε τον εαυτό μας, εάν οι εν λόγω τροφές προάγουν συνολικά την υγιή εγκεφαλική λειτουργία. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην σταθεροποίηση της διάθεσης μας.
- Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται επαρκείς ώρες ύπνου. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, ο ύπνος είναι αναζωογονητικός, ενώ η στέρηση ύπνου μειώνει την αντίσταση στο στρες και βλάπτει τον εγκέφαλο μας. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη και τη μάθηση και έτσι ο εγκέφαλος μας λειτουργεί βραδυκίνητα. Συγκεκριμένα, έχουμε την τάση να ξεχνάμε πράγματα και η προσοχή μας να αποσπάται εύκολα. Ακόμη η σκέψη μας μπορεί να θολώσει και να προκύψει δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον ο ταραχώδης ύπνος σηματοδοτεί μια ευαισθησία στο κοινωνικό άγχος. Αρκετές μελέτες επισημαίνουν ότι, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την απαισιοδοξία, προκαλώντας μας να αντιδρούμε πιο έντονα σε αγχωτικές καταστάσεις στο χώρο εργασίας και όχι μόνο. Ενώ από την άλλη ο ολοκληρωμένος ύπνος, μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε καλύτερα τόσο στις αρνητικές όσο και στις θετικές καταστάσεις.
- Ο εγκέφαλος μαθαίνει από την καινοτομία. Η ικανότητα του μυαλού μας να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις αποτελεί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του. Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση του εγκεφάλου σε νέες εμπειρίες και δεδομένα μειώνει τα καθιερωμένα πρότυπα σκέψης προκειμένου να εισάγει καινούργιες πληροφορίες. Η καινοτομία προωθεί την προσαρμοστική μάθηση. Επομένως η τροφοδότηση του εγκεφάλου με νέες πληροφορίες και εμπειρίες είναι ωφέλιμη.
- Ο εγκέφαλος μας, παρουσιάζεται πιο υγιής όταν υπάρχουν κοινωνικές συναναστροφές. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μετριάζουν τη γνωστική παρακμή. Οι άνθρωποι με αυξημένη κοινωνικότητα, έχουν εύρωστη φαιά ουσία και πιο υγιείς εγκεφάλους. Το κλειδί είναι να αποφύγουμε την κοινωνική απομόνωση και να καλλιεργήσουμε ασφαλείς τρόπους, που να βελτιώνουν την ευημερία μας.
- Ο εγκέφαλος μας προτιμά την εστίαση σε κάτι συγκεκριμένο από την πολυδιεργασία. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ωστόσο εάν ένα τέτοιο πλαίσιο καθιερωθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Όταν για παράδειγμα καταπιανόμαστε με πολλά πράγματα συγχρόνως, ο εγκέφαλος μας αναγκάζεται να εστιάζει κάθε φορά σε διαφορετικά θέματα με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα μας έως και 40%. Η πολυδιεργασία δεν έχει συνέπειες μόνο ως προς την μείωση της παραγωγικότητας, αλλά αδρανοποιεί και την αποδοτικότητα μας. Δημιουργούνται δηλαδή πολλαπλά μισοτελειωμένα έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα πανικού, έντονου άγχους καθώς και έλλειψη συγκέντρωσης και κούρασης κατά τη λήψη αποφάσεων.
- Ο εγκέφαλος μας, έχει ανάγκη τη διαφορετικότητα. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Yale, ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος μας αντιδρά διαφορετικά όταν συναναστρεφόμαστε με άτομα διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου από το δικό μας. Συγκεκριμένα διέκριναν ισχυρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αυτορρύθμιση, την αποφυγή προκαταλήψεων και τη συνεργασία με το μεταιχμιακό σύστημα (ή συναισθηματικό εγκέφαλο), για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο.
Οι επιστήμονες του Yale κατέληξαν στο συμπέρασμα πως παρά τις έμμεσες προκαταλήψεις μας, ο μετωπιαίος λοβός του ανθρώπινου εγκεφάλου ενεργοποιείται κατά την διάρκεια συνομιλιών μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα προκειμένου να συμβάλλει στην εξομάλυνση διάφορων επικοινωνιακών εμποδίων και κοινωνικά διαφορετικών συμπεριφορών. Να γιατί η διαφορετικότητα, μας κάνει καλό.
- Στον εγκέφαλο μας, αρέσει η θετικότητα. Έρευνες δείχνουν πως παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος είναι περικυκλωμένος από αρνητικότητα αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεται και απορροφά είναι η θετικότητα και η αισιοδοξία. Νευροεπιστήμονες, έχουν ανακαλύψει ότι ο παρατεταμένος απαισιόδοξος τρόπος σκέψης μπορεί να μας βλάψει. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ενθουσιώδης και χαρούμενοι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άνοιας.
Η αισιοδοξία είναι πάντα παρούσα, ακόμα και κάτω από τις πιο τρομερές πιέσεις. Εστιάζοντας σε αυτά που είναι εφικτά και βλέποντας την «πανοραμική εικόνα», διευρύνεται το εύρος της όρασης του εγκεφάλου επιτρέποντας του να δει και να ανακαλύψει περισσότερες δυνατότητες. Όταν επεκτείνουμε τον περιοριστικό «φακό ζουμ» της αρνητικότητας μας σε έναν «ευρύτερου φάσματος φακό», δημιουργείται περισσότερη αισιοδοξία και οι οπτιμιστές ανεβαίνουν στην ιεραρχία γρηγορότερα από ότι οι πεσιμιστές.
- Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται 120 λεπτά την εβδομάδα στην φύση. Μια πρωτοποριακή έρευνα στις Επιστημονικές Εκθέσεις διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος μας, απολαμβάνει όταν ξοδεύουμε τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα σε πάρκα, δάση ή παραλίες. Προωθούνται η φυσική και πνευματική υγεία και ευεξία ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται μια μεγαλύτερη προοπτική των καταστάσεων της ζωής μας. Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη έρευνα, οι οποίοι πέρασαν 120 λεπτά την εβδομάδα στην φύση, παρουσίασαν βελτιωμένη υγεία και ψυχική ευημερία, σε σχέση με εκείνους που δεν πέρασαν καθόλου χρόνο ή λιγότερο από 2 ώρες (χρόνο στη φύση).
Αυτά τα δέκα απλά βήματα, που παρουσίασε πρόσφατα η Bryan Robinson, Ph.D., μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο μας, ώστε να απαλλαχθεί από το περιττό στρες και να τον κάνουν υγιή και χαρούμενο.
Το μυαλό και το σώμα μας δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να είναι μονίμως σε επαγρύπνηση και να λειτουργούν μηχανικά απλά για να διεκπεραιώνουν υποχρεώσεις. Είμαστε «σχεδιασμένοι» να αμυνόμαστε μόνο όταν δεχόμαστε απειλές.
Όταν επιβραδύνουμε και απολαμβάνουμε τις εργασίες μας, θα αντιληφθούμε, ότι η άνεση και η σταθερότητα κρατάνε τα επίπεδα ενέργειας μας πιο υψηλά, το μυαλό μας καθαρό και την παραγωγικότητα μας ανεβασμένη. Επομένως κάντε ένα βήμα πίσω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε.
Σας ευχαριστώ που επιλέξατε το Καλοτάξιδο για συντροφιά.