Συναισθηματική Ανθεκτικότητα, Διαχείριση Στρες & Κρίσεις Πανικού

Ο κορωνοΪος (Covid19), μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, με ανατροπές στην καθημερινή μας ζωή και όχι μόνο. Πρόκειται για μια νέα συνθήκη που μας αφορά όλους.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο πια, υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι -συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας κλπ-, που χρειάζονται τη στήριξη μας. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη την υποστήριξη μας, άλλοτε ως άνθρωποι απλά και μόνο και, άλλοτε χρειάζονται την επαγγελματική μας στήριξη σε θέματα συναισθηματικής ενδυνάμωσης. 

Σκοπός αυτού του άρθρου μου, είναι να στηρίξω τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως επαγγελματίας, με τη σειρά μου όλους όσους μπορεί αυτό το τελευταίο διάστημα να βίωσαν ή και να βιώνουν έντονο στρες (οξύ ή και ήπιο) ή να έχει τύχει να παρουσιάσουν συμπτώματα κρίσης πανικού.

Καταρχάς ας ορίσουμε, με απλά λόγια τι μας συμβαίνει όταν βιώνουμε έντονο στρες ή και μια κρίση πανικού.

Το άτομο που βιώνει τα παραπάνω, αισθάνεται ότι ζει στο μέλλον, σκέφτεται ότι δεν μπορεί να το ελέγχει, σκέφτεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ελέγχει και έτσι οι σκέψεις γίνονται βαριές έως και μαύρες, χάνοντας τον έλεγχο του μυαλού του. Πανικοβάλλεται μιας και αισθάνεται ότι τίποτα δεν λειτουργεί υπέρ του. «Πνίγεται» στη στιγμή του και νιώθει πως χάνει το οξυγόνο του κυριολεκτικά και μεταφορικά, δίχως απαραίτητα να υπάρχει αντικειμενικός ή πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή του. 

Σημάδια στέλνει βέβαια και το σώμα. Παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, τρέμουλο στα άκρα, πόνος στο στήθος, κράμπες στην κοιλιά, εξάψεις, ταχυπαλμία, κόμπος στο λαιμό και άλλα. Από άνθρωπο σε άνθρωπο τα συμπτώματα διαφοροποιούνται, σε κάθε όμως περίπτωση τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. 

Οι λόγοι εκδήλωσης των συμπτωμάτων ποικίλουν και σίγουρα χρειαζόμαστε τη στήριξη κάποιου επαγγελματία, για να το ξεπεράσουμε.

Ως ένα βαθμό βέβαια μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας, ώστε να στηρίξουμε τον εαυτό μας ή και κάποιον που μας έχει ανάγκη.

Ενδεικτικά, σου αναφέρω τις παραπάνω επιλογές: 

  1. Πάρε βαθιές αναπνοές! Κάθε τεχνική για στρεσογόνες καταστάσεις ή και κρίσεις πανικού, βασίζεται στις βαθιές εισπνοές.
  2. Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπο σου! Έρευνες αποδεικνύουν πως είναι ένας τρόπος να συντονίσεις τα «δυο μυαλά σου», το λογικό και το συναισθηματικό νου. Αν βρίσκεσαι σε οικείο περιβάλλον, προτίμησε το κρύο ντους, είναι πιο δραστικό.
  3. Κάνε μασάζ στο κεφάλι σου! Το μασάζ, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο χαλάρωσης και με αυτόν τον τρόπο συμβάλεις στο να υποχωρήσει η ορμόνη του στρες, η γνωστή σε όλους «κορτιζόλη».
  4. Άκουσε την αγαπημένη σου μουσική! Πιο συγκεκριμένα άκουσε τα πέντε τραγούδια με τα οποία χαίρεσαι περισσότερο. Η μουσική ή αλλιώς η τέχνη, λειτουργεί καταπραϋντικά.
  5. Μίλησε σε κάποιον που σου προκαλεί ηρεμία! Η δύναμη του «μοιράζομαι» θα σε ωφελήσει. Καθετί στενάχωρο που μοιράζεται να ξέρεις πως «κόβεται» στα δυο.
  6. Περπάτησε ακόμη και μέσα στο σπίτι! Μετακινήσου, βγες στο μπαλκόνι και ανέπνευσε καθαρό και φρέσκο αέρα. Έννοια σου και να ξέρεις πως δεν θα πας από αυτό, θα περάσει!
  7. Κλείσε τα μάτια και θυμήσου το αγαπημένο σου παιχνίδι, από τα παιδικά σου χρόνια με κάθε λεπτομέρεια! Εστίασε στις ευχάριστες αναμνήσεις σου.
  8. Επέλεξε τις αγκαλιές! Αγκαλιές ακόμη και με το κατοικίδιο σου! Το μυαλό σου, χρειάζεται ενδορφίνη, την ορμόνη της θετικής σκέψης. Στην περίπτωση που είτε είσαι μόνος, είτε δεν διαθέτεις κατοικίδιο, τότε επέλεξε να δεις ένα βίντεο με γάτες. Στο διαδίκτυο θα εντοπίσεις ένα πλούσιο ρεπερτόριο, μείνε να το απολαύσεις.

Επιπρόσθετα, σου γνωρίζω πως ως επαγγελματίας Στήριξης και Ενδυνάμωσης, είμαι στη διάθεση σου, τόσο για εσένα, όσο και για τα πρόσωπα που θέλεις να φροντίσεις. Με τη δύναμη της τεχνολογίας πια καθώς ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, σου αναφέρω ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως: Tεχνικές Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (nlp), Τεχνικές χαλάρωσης βασισμένες στην Υπνοθεραπεία, Ασκήσεις Ενσυνηδειτότητας (mindfulness), Τεχνικές βασισμένες στην Δραματοθεραπεία καθώς και Τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT).

Νιώσε  ελεύθερα να επικοινωνήσεις μαζί μου και μοίρασε, κοινοποίησε τις παραπάνω πρακτικές συμβουλές, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και δεν ξέρουμε ποτέ ποιον μπορούμε να στηρίξουμε.

Katerina Moschou

Corporate & Nlp – Life Coach, 

Ειδικός Σύμβουλος Marte Meo, 

Διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;