Μαθαίνω να θέτω S.M.A.R.T. στόχους!

Βαθιά ανάσα και πάμε…ο χρόνος κυλά και εμείς καλωσορίζουμε, ότι φέρνει μαζί του και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας, τα συναισθήματα μας, το περιβάλλον μας, τους πόρους μας και την όποια καινούργια συνθήκη προκύπτει. Να σου θυμίσω μια ιστορία;

Κάποτε ήταν ένας ξυλοκόπος, που πήγε να δουλέψει σε ένα ξυλουργείο. Τόσο ο μισθός, όσο και οι συνθήκες εργασίες, ήταν εξαιρετικές και αποφάσισε να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές και ο εργοδηγός, του έδωσε συγχαρητήρια. Την επόμενη ημέρα, σηκώθηκε πρώτος από όλους και πήγε στο δάσος να κόψει ξύλα. Παρόλη την προσπάθεια του, δεν κατάφερε να κόψει πολλά ξύλα. Το ίδιο επανάλαβε και την επόμενη ημέρα και πάλι τα ίδια, μέτριες οι επιδόσεις του. Σκέφτηκε ότι μάλλον, ήταν κουρασμένος και αποφάσισε να πέσει για ύπνο νωρίς. Όμως, την επόμενη ημέρα, συνέβη πάλι το ίδιο. Τότε, ο εργοδηγός τον ρώτησε το εξής: «Πότε ακόνισες το τσεκούρι σου για τελευταία φορά;» και ο ξυλοκόπος του απάντησε: «Δεν πρόλαβα να το ακονίσω. Ήμουν πολύ απασχολημένος, προσπαθώντας να κόψω δέντρα». Και συνεχίζει ο «Χοντρός», που διηγείται την παραπάνω ιστορία στον μαθητή του Ντεμιάν «Τι χρησιμεύει να κάνεις τεράστια προσπάθεια αν ξαφνικά γίνεσαι αναποτελεσματικός; Η ξεκούραση, η αλλαγή ασχολίας, η ποικιλία είναι μερικές φορές ο τρόπος για να ακονίζουμε τα εργαλεία μας γιατί αν κάνεις αλλιώς … θα έρθει η στιγμή που θα προσπαθείς ματαίως να αντικαταστήσεις την αναποτελεσματικότητα σου με τη θέληση».

Το παραπάνω απόσπασμα, ξετυλίγεται σε ένα υπέροχο βιβλίο αφύπνισης του Χόρχε Μπουκάϊ. Σκοπός της αναφοράς, δεν είναι άλλος από το να μας θυμίσει πως όταν κουραζόμαστε, μαθαίνουμε να ξεκουραζόμαστε. Η εορταστική περίοδος, που θα απολαύσουμε για λίγες ημέρες ακόμη, ευνοεί τόσο για πνευματική, όσο και σωματική ξεκούραση. Ευνοεί, ακόμη για την ανασκόπησή της χρονιάς που αφήσαμε πίσω καθώς και για την αυτοκριτική μας.

Προτού, όμως ξεκινήσεις να αξιολογείς τις επιδόσεις σου, βεβαιώσου πως έκανες τα εξής. Βεβαιώσου, ότι φρόντισες τον εαυτό σου αρκετά καλά και «είδες» όλες τις ευκαιρίες, που σου παρουσιάστηκαν. Βεβαιώσου ότι είπες μπράβο στον εαυτό σου, για ότι κατάφερες. Σιγουρέψου, πως αξιοποίησες όλα σου τα «εργαλεία» και όσους πόρους διέθετες, συνειδητά, πριν αποφασίσεις, ότι οι πράξεις σου, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βεβαιώσου, ότι έθεσες τους κατάλληλους στόχους στη ζωή σου, για τη ζωή σου! Βεβαιώσου πως οι στόχοι ήταν «έξυπνοι» και σε βοήθησαν να οραματιστείς, ένα πιο δημιουργικό μέλλον. 

Το Καλοτάξιδο, σου παραθέτει συμβουλές, που κίνητρο έχουν να σου δείξουν πως να θέτεις στόχους για τον εαυτό σου, για τους γύρω σου -την ομάδα σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου κλπ- και να τους πετυχαίνεις κιόλας.

Tips: Οι στόχοι, δεν είναι παρά μια ευχή που αποτυπώνονται σε πλάνο δράσης και μπορούν να μεταμορφωθούν σε επίτευγμα. Για να είναι πετυχημένο το πλάνο δράσης σου, να θέτεις S.M.A.R.T. στόχους. Φρόντισε δηλαδή, ο κάθε στόχος που θέτεις να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Specific: Να είναι σαφής, συγκεκριμένος. Ρώτησε τον εαυτό σου «Τι θέλω να πετύχω, με το στόχο αυτό;»

Measurable: Να μπορείς να τον μετρήσεις, είτε με ποσοτικά, είτε με ποιοτικά κριτήρια.

Achievable: Να είναι εφικτός, να μπορεί δηλαδή να πραγματοποιηθεί. Να διαθέτεις τους πόρους, τη γνώση και τη δυνατότητα να τον πετύχεις.

Realistic: Να είναι ρεαλιστικός & σχετικός με τα καθήκοντα ή τις αρμοδιότητες σου.

Timetable: Να έχει καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Μάθε, ανακάλυψε νέους τρόπους να σκέφτεσαι, ώστε να δρας και ανάλογα, προτού χρειαστεί, να μάθεις να ζεις μια ζωή, που δεν σε γεμίζει. Το Καλοτάξιδο, εμπλουτίζει το «μενού» του και πέρα από την εξατομικευμένη Συμβουλευτική και το Coaching που προσφέρει, σου συστήνει ένα βιβλίο αυτό παρακίνησης, του Χόρχε Μπουκαϊ, με τίτλο «Να σου πω μια ιστορία;» από τις εκδόσεις Opera, απόσπασμα του οποίου, διάβασες στο σημερινό μας ταξίδι.

Μια νέα χρονιά, με 365 ευκαιρίες ξετυλίγεται μπροστά σου. Είσαι έτοιμος να τις αξιοποιήσεις προς όφελος σου; 

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;