«Θέλει τόλμη η μεταμόρφωση!»

Γράφει η Κατερίνα Μόσχου, Founder & Managing Partner της Human2Human

Διανύσαμε κάμποσες συνεδρίες με τον Κλεάνθη, μέχρι που ο χρόνος έγινε ολοκληρωτικά σύμμαχος μας και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια το όμορφο ταξίδι της μεταμόρφωσης του!

Ακολουθούν αποσπάσματα από συνεδρίες του κύκλου που διανύσαμε, καθώς και άφθαρτοι διάλογοι. Μην σας ξαφνιάσει η αυθεντικότητα, είναι πέρα για πέρα χάρη του ανθρώπου!

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Ακούω, μα όχι καθαρά από την αρχή της σημερινής μας συνεδρίας, μια κυρία που ακούει στο όνομα ατολμία. Μήπως την ακούς και εσύ; Μπορείς να με βοηθήσεις να την ακούσω καλύτερα και πιο καθαρά; Πώς και μας επισκέφθηκε; Τι λες;»

Συμβουλευόμενος: «Θέλοντας να εκπληρώσω το θλιβερό μου καθήκον, με έχασα και πλέον με σιχαίνομαι. Θέλω να τους στείλω όλους «στο δ…» και να ξεκινήσω από την αρχή».

 

Σιωπή, τώρα ήρθε ο θυμός. Ησυχία να τον ακούσουμε και να συντονιστούμε μαζί του! Ακολούθησε μια μακρόσυρτη παύση που λειτούργησε τόσο ανακουφιστικά, σαν παυσίπονο που θεραπεύει τον οξύ πόνο.

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Και πώς την φαντάζεσαι αυτή την νέα αρχή;»

 

Σιωπή ξανά στο φθινοπωρινό μας απόγευμα. Χύθηκε στην μπλε πολυθρόνα και αγκάλιασε απαλά με τα χέρια του, το πάνω μέρος του σώματος του.

Εκείνη τη στιγμή τα χέρια του, μου μοιάζανε τόσο αδύναμα, όμως όχι, δεν ήταν!

Σκέφτηκα, όπως τον συνόδευα σε αυτή του την στιγμή και σε μια ακόμη κατάδυση, πως κάπως έτσι αγκαλιάζει και το κουρασμένο κλαδί τον κορμό του, γνωρίζοντας πως η επαφή και η σύνδεση με τις ρίζες του, αποτελούν την ασφάλεια του!

Δευτερόλεπτα αργότερα έστρεψε το βλέμμα του στο βάζο με τις πολύχρωμες καραμέλες που βρισκόταν στο τραπεζάκι πλάι του και στη συνέχεια, με κοίταξε με βλέμμα που έσταζε λύπη μα χωρίς απόγνωση και μου επέτρεψε μια ακόμη δύσκολη ερώτηση…

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Φοβάσαι ε;»

 

Μου έγνεψε θετικά και έτσι συνέχισα. Άλλωστε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα υπήρχε μπόλικο! Φόβος για πνιγμό δηλαδή, ούτε λόγος! Μα, και να θέλαμε, δεν πνίγεται ο άνθρωπος που μοιράζεται με θάρρος τα συναισθήματα του.

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Μα βέβαια υπάρχει κανείς που δεν θα φοβόταν το καινούργιο; Ευτυχώς, δεν είμαστε μόνο ο φόβος μας. Και η αγωνία ε, καλώς όρισε και αυτή. Μοιάζει τάχα με όαση, μα όμως δεν θα υποκύψουμε, όχι ΑΚΟΜΗ!

Παρατήρησες μήπως στο μεταξύ πως η κυρία ατολμία έφυγε από το χώρο; Τι σόι μουσαφιρλίκι ήταν αυτό; Ανταποκρίθηκες στην παρουσία της και λίγο μετά, έφυγε. Σε καλό της!»

 

Χαμογέλασε με το προχώρημα του! Χαμογέλασα και εγώ! Μόλις το χόρτασε, ύστερα από λίγο μου έκανε σινιάλο για να συνεχίσω. Χτύπησε ελαφρώς τον δείκτη του δεξιού του χεριού στο αριστερό του γόνατο… Ο μεταξύ μας κώδικας βλέπεις.

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Για πες μου λοιπόν, πως τη φαντάζεσαι τη νέα σου αρχή; Τι σημαίνει για εσένα ένα ολόφρεσκο ξεκίνημα; Πρόσεξε! Δεν σε ρωτώ πώς θα το πετύχεις, μα πώς το εννοείς!»

 

Ήταν ανάγκη να κάνω την συγκεκριμένη παρέμβαση. Βιάζεται ορισμένες φορές και η ταχύτητα του να ανταπεξέλθει σε όλους και σε όλα, τον μπουρδουκλώνει και δεν ακούει πάντα καθαρά. Δεν συνέβαινε κάτι διαφορετικό και με τις δικές του ανάγκες!

 

Συμβουλευόμενος: «Έλα μου ντε! Κατηγορώ τους άλλους για την κατάντια μου, μα οι άλλοι δεν μου φταίνε. Ούτε οι μέτοχοι, ούτε η ομάδα μου, ούτε η γυναίκα μου, ούτε η κόρη μου, ούτε οι γονείς μου, ούτε τα πεθερικά μου, ούτε οι φίλοι μου, ούτε οι συνάδελφοι μου. Θέλω πια ο χρόνος να δουλεύει και για εμένα!

Έφτιαξα ένα κάστρο και το στόλισα με πράγματα που λιγοστεύουν κάθε ημέρα και σαν να μη φτάνει αυτό, χάνουν και την αξία τους. Μόνο κόστος έχουν και επιπλέον μου ανεβάζουν την πίεση. Οι άλλοι με θαυμάζουν για τις προαγωγές μου και τις δύσκολες αποφάσεις που καθημερινά επικυρώνω, μα εγώ με χλευάζω και αυτό δεν μου αρέσει. Θέλω πια ο χρόνος να δουλεύει και για εμένα!»

 

Η εικόνα του μου θύμισε ένα παιδί σε σώμα ενήλικα, που βίωνε κάτι πέρα για πέρα ατόφιο και χωρίς υποκρισία. Τον θαύμασα για αυτή του την ειλικρίνεια!

Ο φόβος μιας απόφασης. Μιας απόφασης που θα τον οδηγούσε στην πολυπόθητη ελευθερία του, μα είχε ως προϋπόθεση να μάθει να νοιάζεται ο ίδιος για τον εαυτό του περισσότερο. Γιατί, ελευθερία σημαίνει αναλαμβάνω την ατομική μου ευθύνη και ζω την ζωή μου με σκοπό, υπευθυνότητα και σωφροσύνη.

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Να που η ζωή για να ξεμυτίσει, θέλει ένα θάνατο! Τι θα χρειαζόσουν για αυτή την νέα αρχή; Ποιον θα χρειαζόσουν στο πλάι σου;»

Συμβουλευόμενος: «Χρειάζομαι εμένα για αρχή και μια γερή δόση απληστίας για να ρουφήξω τη ζωή και επιτέλους να την χαρώ! Με όσα αυτή θέλει να μου φέρει, ή και να μου πάρει, γιατί θα έχω εμένα πια ολόκληρο και όχι σε κομμάτια!!! Αυτό θέλω! Να κάνω τον χρόνο να δουλέψει και για εμένα! Γίνεται;»

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Αφού το έχεις αποφασίσει, γίνεται! Μένει να το κάνεις να συμβεί!»

 

Και έγινε! Αναρωτιέμαι συχνά πυκνά πόσα θαύματα, άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα, χωράνε σε ένα χώρο, σε ένα γραφείο με κύριο εξοπλισμό, μόλις δυο πολυθρόνες.

 

Το παλιό «κέντημα» του Κλεάνθη ξέφτισε, πάει. Το βάλαμε σε κάδρο ακριβό, με ξύλο από κέδρο παρακαλώ. Αφιερώσαμε και μια ολόκληρη συνέδρια για να το τιμήσουμε και να κλείσουμε τον κύκλο με αγάπη, μιας και χάρη σε αυτό ο Κλεάνθης έμαθε πώς να δημιουργεί, έστω και με ξέφτια, ένα νέο, πιο πλουμιστό «κέντημα». Το δικό του «κέντημα»!

Μετά από κάμποσες ακόμη συνεδρίες, ήξερε πως δεν είναι το νέο «κέντημα» που τον θάμπωνε, μα η ίδια η διαδικασία της «σταυροβελονιάς», ή αλλιώς στη γλώσσα της ψυχολογίας, τα στάδια της μεταμόρφωσης του!

Η εξέλιξη του, θαρρείς πως τον έκανε ακόμη πιο γοητευτικό στα μάτια των αγαπημένων του και της ομάδας που διοικούσε.

Ναι, αγαπητέ αναγνώστη, ο Κλεάνθης έμαθε πως το να έχεις επιθυμίες και να τις υπακούς, είναι σπουδαίο πράγμα. Όπως σπουδαίο πράγμα είναι και να κατακτά κανείς τον εαυτό του!

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;