Tips & Trick’s για την Ενσυναίσθηση και Συμπόνια!

Στα προηγούμενα άρθρα, εξηγήσαμε τι είναι η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, τις διαφορές ανάμεσα τους, τους λόγους που μας είναι σημαντικές και δόθηκαν και σχετικάα εργαλεία, ώστε να αναγνωρίσει -όποιος επιθυμεί-, τα επίπεδα έκθεσης σε κάθε μια από αυτές τις δυο οντότητες.

Αυτό που μένει τώρα λοιπόν είναι, να εκπαιδευτούμε κατάλληλα. Να  τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας και να βελτιώσουμε τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές μας σχέσεις, ώστε να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη προσωπική μας ευημερία. 

Είστε έτοιμοι για αυτό, έτσι δεν είναι; 

Το Καλοτάξιδο, ετοίμασε 4 διαφορετικούς τρόπους, όπου οι ηγετικές φιγούρες μίας επιχείρησης, ενός οργανισμού  μπορούν να εφαρμόσουν, ώστε να επικοινωνούν με ενσυναίσθησή και συνάμα να βελτιώσουν την απόδοση των υπαλλήλων τους στον εργασιακό χώρο. 

Ξεκινάμε!!!

  • Ενισχύστε την αποτελεσματικότητα της ομάδας σας!

Προσέξτε τα σημάδια υπερβολικής εργασίας (ή/και Burnout) στα μέλη της ομάδας σας. Η εξάντληση και το λεγόμενο Burnout (για περισσότερα αναφορικά με το Burnout μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες αναρτήσεις του «Καλοτάξιδο»), είναι ίσως και το μεγαλύτερο, σύγχρονο πρόβλημα στις σημερινές επιχειρήσεις. Συμπτώματα υπερεργασίας και Burnout είναι πιο επίφοβο να εμφανιστούν σε περιόδους έντονου στρες και πίεσης. Το γεγονός αυτό, κάνει την εμφάνισή τους πιο επίφοβη στην παρούσα περίοδο του COVID-19, η οποία φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην επαγγελματική όσο και στη προσωπική ζωή όλων μας.

Οι διευθυντές, τα στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί στην ενσυναίσθηση είναι σε θέση να αναγνωρίσουν σημάδια υπερβολικής εργασίας/Burnout σε άλλους προτού αυτή η εξάντληση έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Το να αφιερώνετε λίγα επιπλέον λεπτά κάθε εβδομάδα για να κάνετε ένα check στα μέλη της ομάδας σας και να αξιολογήσετε το πώς διαχειρίζονται τον τρέχοντα φόρτο εργασίας τους, μπορεί να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην απόδοση και τη ψυχική τους υγεία!

  • Ενισχύστε την δέσμευση των μελών της ομάδας σας!

Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για τις ανάγκες, τις ελπίδες και τα όνειρα άλλων ανθρώπων. Οι δεξιότητες που κατέχει μία ηγετική φιγούρα με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση στο χώρο εργασίας, περιλαμβάνει την κατανόηση των ατομικών, μοναδικών αναγκών και στόχων κάθε μέλους της ομάδας. Τι αντίκτυπο έχει αυτό στις επιδόσεις των μελών των ανθρώπων σας; Ο ηγέτης σε θέση να αναθέτει σωστά αρμοδιότητες και έργα και έτσι, συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης, όσο και στην ικανοποίηση των εργαζομένων. Τα μέλη της ομάδας από την άλλη, διαπιστώνουν πως ο ηγέτης τους, τους αναγνωρίζει και τους ξεχωρίζει και οι ίδιοι είναι πιο αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να κάνουν τα περισσότερα.

  • Συνδεθείτε καλύτερα με τα μέλη της ομάδας σας!

Δείξτε συμπόνια όταν, κάποιος αποκαλύπτει μια προσωπική απώλεια. Οι πραγματικές συνδέσεις και φιλίες στον χώρο εργασίας (και όχι μόνο) είναι βαρυσήμαντες και η ενσυναίσθηση είναι ένα «εργαλείο» που οι ηγέτες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συνδεθούν με τους υπαλλήλους τους. Αξίζει να θυμόμαστε πως όλοι έχουμε βιώσει απώλειες και τις φορές εκείνες που δυσκολευόμαστε να συνδεθούμε με τη συγκεκριμένη απώλεια, μας είναι σημαντικό να αισθανόμαστε πως οι γύρω μας λειτουργούν με ενσυναίσθηση και συμπόνια.

Να αναφέρουμε πως η απώλεια και το πένθος είναι δύο αντικειμενικές οντότητες. Οι άνθρωποι μπορεί να εκλάβουμε ως απώλεια και να πενθήσουμε όλων των ειδών τα πράγματα, από μία σχέση ή δουλειά μέχρι και τον χαμό κάποιου αγαπημένου μας.

  • Κάνε το χρόνο σύμμαχο σου!

Η ενσυναίσθηση και η συμπόνια δεν κατακτούνται εν μία νυκτί. Η αναζήτησή για έναν περιβάλλον με ενσυναίσθηση και συμπόνια είναι ένας μαραθώνιος, και όχι ένας απλός αγώνας δρόμου. Το να μάθουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις δεξιότητες, όπως και την υπομονή, την ενεργητική ακρόαση όπως και να απευθύνουμε προσεκτικές ερωτήσεις, χρειάζεται χρόνο. Όσο περισσότερο αλληλοεπιδρούμε και νιώθουμε άνετα με την ομάδα μας, τόσο πιο εύκολο γίνεται το να τους δείξουμε ενσυναίσθηση και συμπόνια και εκείνοι από πλευράς τους να νιώσουν ασφαλείς.

TipΠαραμέρισε τις όποιες κακές εμπειρίες ή τους τοξικούς συνάδελφους που μπορούν να καταστρέψουν την κατά τα άλλα θετική σου προοπτική. Η συνεχής εμφάνιση και απάντηση στις ανησυχίες των συναδέλφων, σε οδηγεί τελικά στην ενσυναίσθηση, την επιρροή και το σεβασμό.

Το παραπάνω μοίρασμα, επικεντρώνονται στον χώρο της εργασίας. Ωστόσο, μπορούν εύκολα να ενταχθούν και στη καθημερινή μας ζωή, απλά βάζοντας στην θέση του εργαζομένου κάποιον συγγενή, φίλο ή ακόμα και γνωστό μας.

Το Καλοτάξιδο, σου παραθέτει την εξής ρήση, για το «ταξίδι» που επίλεξες να κάνεις μαζί μας, μιας και νοιαζόμαστε για την αναζωογόνηση σου: «Προσπάθησε να καταλάβεις τους ανθρώπους. Αν καταλάβει ο ένας τον άλλον, θα είστε καλοί ο ένας για τον άλλον. Το να ξέρεις κάποιον καλά, ποτέ δεν οδηγεί σε μίσος αλλά σχεδόν πάντα οδηγεί σε αγάπη», -Τζον Στάινμπεκ

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;