Γράφει η Κατερίνα Μόσχου, Founder & Managing Partner στην Human2Human.
Βραδύτητα στην αλλαγή συνήθως σημαίνει φόβο για το νέο. Η πρόκληση, όμως, δεν είναι να φοβάται ο άνθρωπος, μα πώς να διαχειρίζεται το φόβο του.
Κάθε ηγέτης γνωρίζει τις προκλήσεις που συνοδεύονται στη διάρκεια μιας μακροπρόθεσμης αλλαγής. Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται και να απειλούνται από το τι μπορεί να περιλαμβάνει μια αλλαγή, ή πώς μπορεί να τους επηρεάσει.
Εφόσον όμως παρέχουμε στρατηγικές μάθησης στους ανθρώπους μας, ώστε να διαχειριστούν την αλλαγή και, το πιο σημαντικό, τους βοηθούμε να αποκτήσουν συναισθηματική ενημερότητα, τότε ο δρόμος προς την αλλαγή μπορεί να είναι πιο ομαλός. Η αύξηση των επιπέδων ατομικής αυτογνωσίας, είναι το κλειδί για την επιτυχία και τη διατήρηση μιας θετικής αλλαγής.
Ενισχύοντας τη διορατικότητα γύρω από τα ερεθίσματα, τότε είναι που η Πυκνότητα Προσοχής μπαίνει στο παιχνίδι. Και τι σημαίνει αυτό;
🔎 Πυκνότητα προσοχής: έκθεση + επανάληψη + εφαρμογή = αλλαγή
Είναι μια προσέγγιση από το χώρο της Νευροεπιστήμης και, με απλά λόγια, εξηγεί πώς όταν μαθαίνουμε, ο εγκέφαλος αλλάζει νευρικές οδούς. Εάν δώσουμε αρκετή εστίαση σε κάτι, ο εγκέφαλος θα αρχίσει να πυροδοτεί νευρώνες σε νέα μοτίβα. Αν συνεχίσουμε να εστιάζουμε και να συγκεντρωνόμαστε στον σκοπό μας, τότε αυτά τα νέα μοτίβα θα γίνουν «μόνιμα». Δημιουργούμε νέες συνήθειες.
Η έκθεση είναι η εισαγωγή σε νέες ιδέες, σκέψεις και εμπειρίες. Η επανάληψη αυτών, θα επιτρέψει στον εγκέφαλο να τα αποθηκεύσει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή θα τα μετακινήσει στη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Η πυκνότητα προσοχής είναι που μας δείχνει πως, η έννοια του «είσαι αυτό που σκέφτεσαι», δεν είναι πλέον μια αόριστη φιλοσοφική ιδέα.
Υπάρχουν τεχνικές που λειτουργούν υποστηρικτικά στην αύξηση της «πραγματικής» αυτογνωσίας για άτομα και ομάδες. Αυτές επικεντρώνονται γύρω από τον περιορισμό των πεποιθήσεων και τον εσωτερικό διάλογο που δημιουργούν, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί στην αντίσταση.