Τότε που είμαστε παιδιά, υιοθετούσαμε τις απόψεις των άλλων, χωρίς στάλα κρίση. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε; Ρουφούσαμε, όσα μας λέγανε οι σημαντικοί «άλλοι» της ζωής μας και μαθαίναμε να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις, κρίσεις και οπτικές. Στη σχολική ηλικία, αυτό ενισχύθηκε και περνώντας στην ενήλικη ζωή, οι επιρροές άρχισαν να αυξάνονται. Αρχίσαμε να «καταπίνουμε» και άλλες απόψεις, όπως αυτές των φίλων μας, των συνεργατών μας, της κοινωνίας μας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της θρησκείας μας κλπ. Όλες αυτές οι απόψεις, έχουν τη ρίζα τους στις πεποιθήσεις.
Οι πεποιθήσεις μας, είναι αυτές που «κατασκευάζουν» πολλές φορές την πραγματικότητα μας! Οι πεποιθήσεις μας, είναι αυτές που ορίζουν και καθοδηγούν τη σκέψη μας. Έχουν δύναμη και ισχύ. Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα μέχρι τώρα διαβάζεις, σου ξεκαθαρίζω, πως οι σκέψεις που κάνουμε, δεν έχουν προκύψει από δικούς μας συλλογισμούς μονάχα, δεν είναι δικές μας προσλαμβάνουσες. Αυτές οι σκέψεις, είναι κατασκευασμένες.
Όλοι μας, διαθέτουμε ένα πλούσιο ρεπερτόριο από πεποιθήσεις που προσδιορίζουν τον τρόπο που ζούμε. Οι πεποιθήσεις μας, είναι η εσωτερική μας αλήθεια. Αυτές καθορίζουν το «πως» συστηνόμαστε, τι πιστεύουμε για εμάς τους ίδιους και για τους άλλους, το πως εμφανιζόμαστε στον κόσμο, το τι σεβόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε στις διάφορες περιστάσεις της ζωής μας καθώς και σε ποια περιβάλλοντα επιλέγουμε να ζήσουμε. Πολλές από αυτές, δεν είναι πάντα αληθινές, όμως ορισμένες φορές δείχνουν τόσο βαρυσήμαντες, που τις θεωρούμε δεδομένες.
Αρκετές από τις πεποιθήσεις μας, δεν είναι παρά γενικευμένα συμπεράσματα που υπάρχουν στο υποσυνείδητο μας. Πίσω από κάθε αρνητική δήλωση για τον εαυτό μας, υπάρχει μια πεποίθηση που «γεννά» μια αρνητική σκέψη και ένα αρνητικό συναίσθημα. Όσο δεν τις αναγνωρίζουμε, θα βιώνουμε ματαίωση και θα αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογές. Όσο, δεν τις αντιμετωπίζουμε θα αναπαράγουμε ένα μοτίβο, μη βοηθητικό που μας εμποδίσει να νιώσουμε χαρά, απόλαυση και ικανοποίηση.
Παράδειγμα. Η κοινωνία μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιζητούν και προβάλλουν αδυνατισμένα μοντέλα και μόνο αν γίνεις σαν και αυτούς, θα προσελκύσεις το ενδιαφέρον των υπολοίπων. Μόνο έτσι, θα πετύχεις, υποστηρίζουν, θαυμασμό και κολακευτικά σχόλια. Εσύ, από την άλλη έχεις κάποια παραπανίσια κιλά και αρχίζεις να νιώθεις άβολα στο σώμα σου. Έχεις λοιπόν υιοθετήσει, μια πεποίθηση μη βοηθητική, γιατί απλά η κοινωνία, σου την πέρασε. Γιατί την προσκαλείς, αυτή τη σκέψη; Δεν βλέπεις, πως δεν είναι δικό σου κατασκεύασμα; Τείνει να γίνει αλήθεια, μια πεποίθηση που εσένα δεν σε βοηθά. Ποιά είναι τα γεγονότα εκείνα, που σε κάνουν λιγότερο ελκυστικό από κάποιον άλλο; Πιάσε χαρτί και μολύβι και σημείωσε, μόνο όσα πραγματικά ισχύουν. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου και μάθε να αγαπάς το σώμα σου, όπως είναι. Αν πάλι αποφασίσεις να αλλάξεις, τότε κοίτα να είναι δική σου η απόφαση. Να είναι δικός σου, κατάδικος σου ο στόχος γιατί αν είναι στόχος, που έχουν θέσει άλλοι για εσένα, κινδυνεύεις να μην τον κατακτήσεις και να βρεθείς σε ανισορροπία.
Πάντα, μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αρκεί να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Εάν ξεκινήσουμε να εξερευνούμε τις πεποιθήσεις μας και αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας σχετικά με αυτές, τότε μπορούμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο και σαφώς περισσότερες επιλογές. Η αλλαγή ξεκινά, από εμάς!
Υπάρχουν δυο κατηγορίες πεποιθήσεων, οι βοηθητικές και οι μη βοηθητικές. Οι βοηθητικές πεποιθήσεις παράγουν ενδυναμωτικές σκέψεις και τονώνουν την αυτοπεποίθηση μας, στηρίζοντας την εξέλιξη μας. Μας βοηθούν να «μετακινηθούμε» μπροστά και να εστιάζουμε στη λύση. Από την άλλη, οι μη βοηθητικές πεποιθήσεις, παράγουν αρνητικές σκέψεις που μας φρενάρουν, γιατί μας δημιουργούν μια εσωτερική σύγκρουση και μας ακινητοποιούν. Μας κάνουν να αισθανόμαστε «κολλημένοι».
Tip‘s: Αντιμετωπίζω τις μη βοηθητικές μου πεποιθήσεις, απαντώντας στις εξής ερωτήσεις: Τι φοβάμαι και δεν μπορώ να αλλάξω; Τι τυχόν ελλείψεις μπορεί να έχω ή να υπάρχουν στο πλαίσιο που εντάσσω τον εαυτό μου; Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να με κρατά «κολλημένο»; Είναι βοηθητικό να καταγράψεις τις απαντήσεις σου, ώστε να αποκαλύψεις και την πραγματική τους διάσταση. Λάβε υπόψη σου, πως το Coaching είναι ένα μέσο, να σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αυτογνωσία σου. Μπορεί να σε «προικίσει» με τα κατάλληλα «εργαλεία» και να σε εκπαιδεύσει, ώστε να «χακάρεις» τις σκέψεις σου και να τις επηρεάζεις προς όφελος σου.
Τώρα, που διάβασες για τις επιλογές σου, τι θα κάνεις; Ποιες σκέψεις θα επιλέξεις να κρατήσεις; Αν έστω και λίγο, σε ενέπνευσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ να μάθω τους τρόπους που διάλεξες, για να ομορφύνεις τη ζωή σου!