Πατρότητα & Εργασία🏋️Συμπερίληψη

Το Kalotaxido, την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος και βγαίνει το φως, μπαίνει στο λιμάνι που λέγεται «Εργαζόμενος ΜΠΑΜΠΑΣ🙅‍♂️».

Στα ηχεία ακούγεται το Daddy Cool των Boney M. και, ο καπετάνιος Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος δίνει σύνθημα στην συντονίστρια Κατερίνα Μόσχου ΟΧΙ να δέσει, μα να λύσει κόμπους!

Πιο κάτω η συνέχεια για όσους αντέχουν στα ταξίδια ζωής!

Κ.Μ.  Πότε είναι η γιορτή του πατέρα;

Π.Π.  Το ήξερα ότι θα υπήρχε ερώτηση «παγίδα» και μάλλον θα μείνω μετεξεταστέος. Νομίζω ότι είναι τον Ιούνιο. Όλες αυτές οι ημέρες μπορεί να έχουν τον σκοπό τους όμως για εμένα δεν επαρκούν και δεν τις συγκρατώ πάντα. Δεν αρκεί μόνο μια ημέρα το χρόνο για την μητέρα ή τον πατέρα για να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση, χρειάζεται να ακολουθεί δράση!

Κ.Μ.  Πώς προετοιμάζει η κοινωνία κάποιον για την πατρότητα;  Αυτό το στάδιο πώς δουλεύεται, πώς αλλάζει; Εσύ πώς κατάφερες να μετακινηθείς;

Π.Π.  Ήμουν τυχερός γιατί μεγάλωσα σε ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον και ευχαριστώ τους γονείς μου γι’ αυτό. Παρόλο που ήταν και οι δύο εργαζόμενοι, φρόντιζαν και οι δύο να είναι εκεί. Στην πορεία έμαθα από τα λάθη μου.

Στην σύγχρονη όμως εποχή, λόγω του έντονου ρυθμού της εξέλιξης και της ανάπτυξης, δεν γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να προετοιμαστεί κάποιος για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Ένα παράδειγμα που έχω πρόσφατο, και που προετοιμάζει όχι μόνο τους γονείς αλλά και τα παιδιά, είναι μέσα από τις κλασικές εικονογραφημένες ταινίες του Disney. Πριν ξεκινήσει μία ταινία, εμφανίζεται ένα disclaimer, που τότε δεν υπήρχε και, να φανταστείς οι κόρες μου με ρωτούν να τους εξηγήσω τι σημαίνει αυτό-, που αναφέρει «τι»; Αναφέρει πως τα στερεότυπα της ταινίας είναι λάθος! Το αντιληφθήκαμε τώρα; Όχι! Το κρατάμε όμως γιατί μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Είναι και αυτό μία προσπάθεια προετοιμασίας.  Έχουμε μπροστά μας δρόμο, είμαστε όμως στη σωστή κατεύθυνση.

 Κ.Μ. Ποια ήταν για εσένα, μέχρι σήμερα, η πιο δύσκολη και απαιτητική περίοδος που βίωσες αναφορικά με το μεγάλωμα των παιδιών σου;

Π.Π.  Όταν ξεκίνησε η καραντίνα. Αυτό που συνειδητοποίησα ήταν ότι δεν είχα μάθει να ΖΩ με τα παιδιά μου. Έπρεπε να επαναπροσδιορίσω τη σχέση μου με τις κόρες μου! Όπως  την θέλουν εκείνες, όχι όπως τη θέλω εγώ ή όπως εγώ μπορεί να φαντάζομαι ότι την θέλουν. 

Κυρίως αντιλήφθηκα το δικό μου ρόλο καλύτερα.  Δεν υπάρχω για να προσφέρω τα προς το ζην! Είμαι  εδώ για να ζω μαζί τους!  Μου πήρε χρόνο, ήταν όμως η μεγαλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να μου έχει δοθεί.

Πιστεύω πως μία μεγάλη δυσκολία είναι παράλληλα και μία μεγάλη ευκαιρία. Έκανα ένα πολύ μεγάλο «Restart» με τις μικρές μου!

 Κ.Μ.  Αναφέρθηκες στο πόσο σε υποστήριξε η οικογένεια σου. Πόσο καλά θεωρείς ότι το περιβάλλον -ευρύ και μη-, λειτουργεί υποστηρικτικά στα θέματα της πατρότητας; 

Π.Π.  Πιστεύω ότι και σαν κράτος και σαν ιδιωτικός τομέας, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την πατρότητα.  Δηλαδή, οι όποιες παροχές δίνονται σε ένα ζευγάρι (π.χ. γονικές άδειες), συνήθως είναι είτε στον έναν, είτε στον άλλο. Αν παρέχονται μόνο στον έναν, αυτόματα, ο ένας μένει εκτός.  Τα παιδιά όμως χρειάζονται και τους δύο γονείς. Είναι ΚΑΙ ο πατέρας ΚΑΙ η μητέρα, ΟΧΙ «ή»!

Κ.Μ. Η οικογένεια σε στηρίζει. Εσύ, εσένα πόσο σε στηρίζεις;

Π.Π. Σε μεγάλο βαθμό με στηρίζει ο εαυτός μου.  Τα τελευταία χρόνια ενίσχυσα το βαθμό ενσυναίσθησης μου. Κάτι που βοηθά στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, καθώς και στην επικοινωνία μου με τους άλλους. Οφείλω να αναφέρω εδώ ότι βοήθησε πολύ η συνεργασία με εσένα. Το να μπορώ να εκφράσω το πώς νιώθω, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Κ.Μ.  Οι λέξεις, κάποιες φορές μας δυσκολεύουν όμως τα συναισθήματα φτιάχνουν γέφυρες, ειδικά με τα παιδιά.  Όταν οι κόρες σου, σου λένε πώς αισθάνονται, πώς το διαχειρίζεσαι;

Π.Π.  Με πάρα πολύ θετικό τρόπο.  Μάλιστα, όταν θέλω να μάθω πώς ήταν η μέρα τους στο σχολείο, τους ζητώ να μου περιγράψουν ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή τους και αντίστοιχα η πιο δυσάρεστη.  Αρχίζουν και ξεπηδούν μέσα από τις περιγραφές διάφορα συναισθήματα: Ενθουσιασμός, χαρά, λύπη, θυμός. Καταλαβαίνουν έτσι πως όταν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, η επικοινωνία διευκολύνεται και είμαι σε θέση να τις γνωρίσω και να βοηθήσω όπου χρειάζεται.

 Κ.Μ.  Πώς είναι όμως για έναν μπαμπά να του λένε οι κόρες του «ήθελα να βάλω τα κλάματα», ή «πόνεσε η κοιλίτσα μου»;

Π.Π.  Δεν είναι εύκολο!!!  Συνήθως θέλεις να ορμήσεις και να λύσεις το πρόβλημα. Εμείς όμως οι μπαμπάδες καλούμαστε να κρατήσουμε τις ισορροπίες.  Με την δική μας ενθάρρυνση και στήριξη, είναι να αφήσουμε το παιδί να λύσει το πρόβλημα, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του.

Κ.Μ.  Εάν σου ζητούσα να ζωγραφίσεις την πατρότητα,  τι θα ζωγράφιζες;

Δύσκολη ερώτηση! Θεωρώ ότι θα ζωγράφιζα κάτι που να δείχνει τον μπαμπά να παίζει με το παιδί. Νομίζω, πως αυτή τη στιγμή σε αρκετές περιπτώσεις, η πατρότητα είναι συνυφασμένη με το παιχνίδι.

Κ.Μ.  Ποιο παραμύθι θα αφιέρωνες στις κόρες σου και γιατί; 

Π.Π.  Δημιουργώ ο ίδιος χιουμοριστικές ιστορίες για τις μικρές μου.  Ιστορίες που να μπορούν μέσα από αυτές να συσχετιστούν με τον κεντρικό ήρωα, ώστε να έχουν δύναμη, υπο-μονή και επιμονή να κυνηγούν τους στόχους τους. Ιστορίες που θα τις κάνει να αντιληφθούν συμπεριφορές με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι κάτι που έμαθα από τον πατέρα μου. Φυσικά κλασικά παραμύθια ή και ταινίες όπως της Σταχτοπούτας, της Ωραίας Κοιμωμένης, της Μοάνα, της Mavka, ή η ταινία σταθμός για τα συναισθήματα, «Inside out», είναι μερικά από τα αγαπημένα μου!

 Κ.Μ. Έννοιες όπως οι: «Αντοχή», «Απειλή», «Ευαλωτότητα» και «Θωράκιση» είναι ίσως από τις πιο δημοφιλείς που χρησιμοποιούνται στον χώρο του Cybersecurity, στον οποίο ηγείσαι επιτυχώς. Κανένα ταμπού και κανένα στίγμα ως προς την χρήση τους. Είναι εξίσου εύκολες και εύπεπτες έννοιες για την καθημερινότητα ενός εργαζομένου μπαμπά;

Π.Π. Οι λέξεις που δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας, ΝΑΙ, είναι εύπεπτες!  Οι λέξεις που παραπέμπουν σε ανασφάλεια, ΟΧΙ! Ο λόγος προφανής – ο μπαμπάς στην οικογένεια θεωρείται η προστασία, η ομπρέλα.

Μέχρι τα πρόσφατα χρόνια, αν ο μπαμπάς έδειχνε ευαλωτότητα, αυτό το θεωρούσαμε ως κάτι αρνητικό. Κι αυτό γιατί η οικογένεια έχανε την αίσθηση της ασφάλειας.  Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι να αποδεχθούμε όλες αυτές τις έννοιες ως κάτι θετικό.  Επιθυμούμε και θέλουμε να μετακινηθούμε προς αυτόν τον τρόπο σκέψης, μιας και ο μπαμπάς δεν είναι άτρωτος!

 Κ.Μ. Πώς θα μπορούσαν οι εταιρίες, οι οργανισμοί, η κοινωνία να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερα σε έναν «εργαζόμενο μπαμπά»;

Π.Π. Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η κοινωνική κουλτούρα, υποστηρίζει το ό,τι οι γονείς είναι ίσοι αναφορικά με τους ρόλους τους.  Δεν στηρίζουν το «ή» αλλά το «και»! Άρα χρειάζεται και εμείς να το ζητήσουμε λίγο περισσότερο από το κράτος. Περισσότερη ευαισθητοποίηση ως προς τους γονεϊκούς ρόλους. Και εμείς οι εργαζόμενοι πατέρες, να βγούμε πιο μπροστά. Να φωνάξουμε και να μιλήσουμε.

Κ.Μ.  Με τι τρόπους η «πατρότητα» μπορεί να επηρέασε το ηγετικό σου στυλ ή την οπτική σου στην εργασία;

Π.Π.  Όταν ξεκινά κάποιος τον εργασιακό του βίο μπορεί να παραλληλιστεί με ένα παιδί. Τι θέλει αυτό το παιδί; Ένα παιδί χρειάζεται ώθηση, ενθάρρυνση και να το βοηθήσεις να αναπτυχθεί, ώστε να  κυνηγήσει τα όνειρά και τους στόχους του.  Όταν γίνεται κάποιος πατέρας, δεν ξέρω πώς το κάνει αυτό η φύση, αυτομάτως όμως γίνεται η «σύνδεση». Ενισχύεται η ενσυναίσθηση του πατέρα.  Πριν γίνω πατέρας, το στυλ μου ήταν αυταρχικό. Δεν άφηνα βαθμούς ελευθερίας στους συνεργάτες μου.  Δεν ήξερα πώς να δείχνω προσοχή στις ανάγκες της ομάδας. Η πατρότητα με βοήθησε να το αλλάξω αυτό. Κατανοώ καλύτερα την ομάδα και λειτουργούμε πιο παραγωγικά.

Κ.Μ.  Η επιστήμη της ψυχολογίας υποστηρίζει πως «η µετάβαση της ανδρικής ταυτότητας προς την πατρότητα μπορεί να θέσει τις βάσεις για µια ανθρωπινότερη και πιο δίκαιη κοινωνία». Ποια είναι η άποψη σου;

Π.Π. Φτάνουμε σε ένα βαθύ κομμάτι. Εμείς οι μπαμπάδες προσπαθούμε να καταρρίψουμε κάποια στερεότυπα. Το να ταΐσουμε το παιδί, να του αλλάξουμε πάνα όταν λερωθεί ή να πάμε μαζί του στην παιδική χαρά κ.α., είναι ένα μέσο για να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτό κάποτε αφορούσε αποκλειστικά την μητρότητα και δημιούργησε πολλά προβλήματα!

Οι μπαμπάδες πλέον επενδύουμε την ενέργεια μας στην οικοδόμηση σχέσης με το παιδί. Αυτό βοηθά στο να περάσουν στο παιδί διαφορετικά συναισθήματα και από τα δυο φύλα. Θα το επέκτεινα επίσης και στις δεξιότητες.  

Ως μπαμπάς, θέλω για τις μικρές μου να βγούνε στη ζωή και να έχουν πίστη στον εαυτό τους.  Αυτό το εύχομαι σε όλα τα παιδιά. Να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και μακάρι όλοι μας, να δώσουμε στα παιδιά μας το καλύτερο που έχουμε! Σημασία όμως έχει και εδώ το «ΚΑΙ»!  

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;