Τι έχεις ακούσει για το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»; Γνωρίζεις πως το τελευταίο διάστημα σημειώνει ραγδαία κλιμάκωση;
Έχοντας για αφετηρία την έναρξη της πανδημίας, παρατηρείται πως πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν ή αλλάζουν δουλειές. Η μεγαλύτερη εγγεγραμμένη αύξηση σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα τον μήνα Απρίλιο τέσσερα εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν την εργασία τους.
Οι λόγοι που οδηγούν στη εξάπλωση του;
Έρευνες των τελευταίων ετών αναδεικνύουν τα ακόλουθα: Απουσία ενδιαφέροντος για την εργασία, εργοδότες που δεν νοιάζονται αρκετά για την εξέλιξη των εργαζομένων τους, λιγότερο ελκυστικές παροχές, έντονο στρες, πολύωρη εργασία, μη υποστηρικτικό εργασιακό κλίμα, έλλειψη οργανωτικής δομής κ.λπ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος που φλερτάρει με την παραίτηση ή την επιλέγει, είναι η έλλειψη νοήματος. Μια εσωτερική, συναισθηματική ανάγκη που αδυνατεί να ικανοποιήσει ή ακόμη και να εντοπίσει.
Ένα βαθύ ζήτημα που αποτελεί περιεχόμενο αρκετών συνεδριών μου, όπως και συναδέλφων αντίστοιχα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ενδυνάμωσης.
Η παραίτηση είναι ένδειξη κλονισμένης ψυχικής υγείας. Ωστόσο είναι εξίσου συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα.
Η ανθεκτικότητα* αποτελείται από δύο μέρη και ισχύουν τόσο για τα άτομα όσο και για τις ομάδες:
- Είναι η ικανότητα διαχείρισης των προκλήσεων, των αλλαγών, της αβεβαιότητας, του στρες, της αποτυχίας και των εμποδίων.
- Είναι η ικανότητα να προχωράς μπροστά. Να μαθαίνεις από τα λάθη του παρελθόντος, τις αποτυχίες και τις δυσκολίες και να έχεις πλέον τη γνώση και την ικανότητα να αντιμετωπίσεις μελλοντικές προκλήσεις και εμπόδια που τυχόν θα έρθουν.
Είναι μύθος ότι ανθεκτικότητα, σημαίνει να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Δεν έχει σκοπό να μας οδηγήσει στην εξουθένωση, ούτε και να ενθαρρύνουμε από την άλλη την ομάδα μας να συνεχίσει όταν ο στόχος ή το αποτέλεσμα δεν έχει πλέον νόημα, έχει αλλάξει ή έχει γίνει επικίνδυνος. Η ανθεκτικότητα απαιτεί να επαναξιολογούμε συνεχώς τη θέση μας με βάση τις νέες πληροφορίες που λαμβάνουμε είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά από το περιβάλλον μας.
Πολλοί παραμένουν σε επαγγέλματα που κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν, ούτε τους ολοκληρώνουν καθώς φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Burnout, μπορεί να αποβεί σωτήριο καθώς ορισμένοι «αναγκάζονται» να παραδεχθούν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν από τη ζωή και την καριέρα τους ή ακόμη και το τι δεν χρειάζονται (έστω, είναι και αυτό μια αρχή).
Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τη ζωή μας, ξεκινώντας από κάτι φαινομενικά απλό, την παραίτηση. Το νου σου όμως συνταξιδιώτη του Καλοτάξιδου: Δεν ωφελεί να εξαντλείσαι με επιτυχία και από την άλλη δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό ή γενναίο στο να τα παρατάς.
Tips: Για όσους σκέφτεστε να παραιτηθείτε ή τυχόν μπείτε στον πειρασμό να κρίνετε την απόφαση κάποιου άλλου που παραιτήθηκε:
- Διατηρείστε την περιέργεια σας και αποβάλλετε την επίκριση. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντλήσετε πολύτιμα διδάγματα από μια συζήτηση με το άτομο που σας υπέβαλε παραίτηση. Δείτε το ως ευκαιρία και αδράξτε την ευκαιρία για αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση.
- Το να παραιτηθείς είναι απόφαση, όχι ετικέτα. Το να επικρίνεις κάποιον γιατί επέλεξε να παραιτηθεί δεν σε τιμά ούτε σου προσφέρει κάτι. Η παραίτηση είναι μια απόφαση, όχι ένα χαρακτηριστικό χαρακτήρα ή ελάττωμα.
- Μπορεί να είναι ένα εκπληκτικό σημάδι ανθεκτικότητας. Η ανθεκτικότητα αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων με ευέλικτο τρόπο. Μπορεί να είναι απίστευτα γενναίο να συνεχίσεις να επιμένεις και μπορεί να είναι απίστευτα γενναίο να τα παρατήσεις.
Πιστεύω ότι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή του καθενός, είναι να αποφασίσει αν πρέπει να τα παρατήσει ή να συνεχίσει να επιμένει. Πολλές φορές στη ζωή μας θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το δίλλημα. Πολλές φορές θα θέλουμε να τα παρατήσουμε και σε κάποιες περιπτώσεις αυτή θα είναι και η πιο σοφή επιλογή.
Σε άλλες όμως περιπτώσεις, θα συνεχίζουμε να επιμένουμε και να προσπαθούμε γιατί κατά βάθος θα ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος να εξελιχθούμε είναι να μην εγκαταλείψουμε!
Στο τέλος της ημέρας, είναι δική σου η επιλογή, και χρειάζεται να ζεις άνετα με όποια απόφαση κι αν πάρεις. Και αυτό είναι πραγματικά το μόνο που έχει σημασία.
*Στο Καλοτάξιδο, μπορείς να βρεις άρθρα με εκτεταμένη αναφορά για την εύρεση σκοπού και νοήματος, την ανθεκτικότητα, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, διαχείρισης φόβου κ.λπ.