Ο προορισμός μας σήμερα; Η ισορροπία μας, εν μέσω μιας ανισόρροπης συνθήκης. Γίνεται; Γίνεται! Για να έχεις φτάσει μέχρι εδώ σήμερα, είσαι άνθρωπος των προκλήσεων. Έχεις γεννηθεί με μια αποστολή. Μείνε να στηρίξεις τον εαυτό σου και το είναι σου καλύτερα. Μπορείς!
Μα καλά, δεν είναι δύσκολο; Ναι, είναι! Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Θυμάσαι μήπως τι έλεγες αρχικά στον εαυτό σου, κάθε φορά που είχες να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις; Ξεπηδούσανε μπροστά σου δράκοι, που νόμιζες ότι θα σε καταπιούν. Έτρεμες το φόβο της αλλαγής και τη μοναξιά που μπορεί να σε συντρόφευε. Ένιωθες ότι θα σε κατασπαράξουν όλα αυτά και θα σε απογυμνώσουν. Αρνιόσουν να αντιδράσεις και ο φόβος της αδυναμίας μέσα σου, φώλιαζέ όλο και πιο βαθιά. Έλεγες πως «όλο αυτό είναι πολύ για εσένα»* και πως δεν ήσουν σε θέση να το ελέγχεις.
Μήπως θυμάσαι από την άλλη τι έλεγες στον εαυτό σου, όταν έβγαινες από μια τέτοια δύσκολη συνθήκη; Πως αισθανόσουν; Τι σκέψεις έκανες; Σίγουρα, σκεφτόσουν πως πάει πια, πέρασε. Αισθανόσουν ανακούφιση, ηρεμία, αγαλλίαση. Ένιωθες περηφάνια και ψιθύριζες δειλά στον εαυτό σου, πως τα κατάφερες. Απορούσες με τις δυνάμεις σου και αναρωτιόσουν «Εγώ, το έκανα; Αλήθεια πέτυχα; Μα, καλά πως;» Ο Martin Luther King, ανέφερε πως «Μια μέρα ο φόβος χτύπησε την πόρτα. Το θάρρος σηκώθηκε και πήγε να ανοίξει και είδε πως δεν υπήρχε κανείς.» Το ίδιο συνέβη και σε εσένα. Ήταν το θάρρος σου, που σε έσπρωξε να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να βγεις πιο «πλούσιος». Να αποδυναμώσεις αυτό που κάποτε σε τρόμαξε.
Έτσι, θα περάσει και αυτό που σήμερα βιώνεις. Η λέξη ΚΡΙΣΗ στα Κινέζικα σημαίνει ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πρόκειται για διπλό μήνυμα, άρα σημαίνει πως δεν είσαι σε αδιέξοδο. Κι όταν περάσει, θα θυμάσαι πόσο δυνατός άνθρωπος υπήρξες. Το ερώτημα είναι, εάν μπορείς να αλλάξεις όχι από φόβο, ούτε από το καθήκον αλλά από αγάπη. Το αντέχεις; Αντέχεις να αγαπάς εσένα; «Η σοφία σου θα εμφανιστεί όταν κοιτάξεις μέσα στην καρδιά σου. Αυτός που κοιτάει έξω ονειρεύεται. Αυτός που κοιτάει μέσα, αφυπνίζεται», διατύπωσε κάποτε ο Dr. Carl Jung. Ο Charlie Chaplin από την άλλη εξέφρασε πως «Τη δύναμη τη χρειαζόμαστε μόνο όταν θέλουμε να επιβάλλουμε κάτι. Διαφορετικά λίγη αγάπη αρκεί για όλα τα άλλα».
Εσύ που θα εστιάσεις λοιπόν; Έξω από εσένα ή μέσα σου; Τι είναι σοφό να κάνεις; Θα αφήσεις την αγάπη να σε πάει μπροστά;
Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε μια τραμπάλα. Ναι, σωστά. Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα μιας παιδικής χαράς. Γίνε για λίγο και πάλι παιδί. Τότε που αγκάλιαζες τους φόβους σου και που ακόμη και όταν έπεφτες, ήξερες πως να σηκωθείς. Τότε που καμάρωνες με τα σημάδια στα γόνατα και στους αγκώνες. Σημάδια που φανέρωναν πως μπορείς. Γιατί, μπορείς άνθρωπε! Να πέσεις, να σηκωθείς, να ξανά πέσεις και ξανά από την αρχή. Θυμήσου ακόμη, τους λόγους που σε στηρίζανε στο να αντισταθείς στον πόνο και να ξανά σηκωθείς. Μήπως ήταν η ανάγκη για παιχνίδι; Μήπως οι φόβοι σου είχαν τρομάξει από το πάθος για ζωή; Μήπως γιατί φλέρταρες περισσότερο με την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση; Σκέψου και νιώσε ελεύθερα οτιδήποτε λειτούργησε για εσένα καλά.
Όσο ήσουν στην τραμπάλα, αυτό που χρειαζόσουν ήταν, να πετύχεις την πολυπόθητη ισορροπία σε μυαλό και σώμα. Έτσι έμενες συγκεντρωμένος στο σκοπό σου. Όριζες, ως παιδί, το μυαλό σου και έτσι μπορούσες να ορίσεις και το σώμα σου. Καθισμένος στην τραμπάλα έγερνες πότε από τη μια και πότε από την άλλη. Βρισκόσουν πότε πάνω, πότε κάτω. Ζούσες την ανύψωση, όπως και την πτώση. Τότε σου φάνταζε φυσιολογικό. Τώρα πως και θαρρείς ότι είναι αφύσικο; Πως και πιστεύεις ότι αφού έπεσες, είναι δύσκολο να σηκωθείς ξανά; Πως και θαρρείς ότι μπορείς να απολαύσεις την ανύψωση, εάν δεν νιώσεις την πτώση; Πως θα εκτιμήσεις την ισορροπία, εάν δεν σταθείς και στις δυο πλευρές;
«Στη μέση του χειμώνα ανακάλυψε ότι μέσα σου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι», είπε ο Albert Camus. Tότε με λιγότερες γνώσεις, δίχως εμπειρίες τα κατάφερνες. Τώρα τι χρειάζεσαι για να ισορροπήσεις; Το μοναδικό αντίδοτο στο φόβο είναι η δράση. Για αυτό ΔΡΑΣΕ! Δοκίμασε, αποδοκίμασε, σύγκρινε, απέρριψε, κράτα και κατέληξε στη λύση που σου χαρίζει την ισορροπία που χρειάζεσαι στο μυαλό και στο σώμα. Μάθε να μετατρέπεις το έτυχε, σε έτσι το θέλησα. «Αυτό από μόνο είναι λύτρωση», Irvin D. Yalom.
Αν το άρθρο που μόλις διάβασες, μπορούσα να το αποτυπώσω σε μια φράση μονάχα, θα επέλεγα τον τίτλο από το βιβλίο της Sujan Jeffers. Δηλαδή, «Καν’ το και ας φοβάσαι»*.
«Δίνω άδεια στον εαυτό μου να …….», συμπλήρωσε εσύ τη φράση με ότι σου κάνει νόημα.
* «Καν’ το και ας φοβάσαι», Sujan Jeffers, εκδόσεις Διόπτρα 1999