Η συντακτική μας ομάδα, σας γνωρίζει το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν “Η Κοινωνία της κόπωσης”. Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει την αφύπνιση και την ενδοσκόπηση σχετικά με τη διαχείριση της ενέργειας μας.
Σας παραθέτουμε ένα σύντομο απόσπασμα του βιβλίου:
“Τύραννοί μας είμαστε εμείς οι ίδιοι!”
Στη σύγχρονη εποχή, παρά το γεγονός ότι οι αληθινές αλυσίδες έχουν εκλείψει, παρατηρούμε να δημιουργείται ένας νέος τύπος σκλάβου: είναι ο άνθρωπος που υποβάλλει τον εαυτό του σε εθελοντική εξάντληση. Στην “Κοινωνία της κόπωσης” (απρόσμενο best seller σε πολλές χώρες), ο διάσημος κορεάτης φιλόσοφος εκθέτει τους λόγους αυτής της αφύσικης συμπεριφοράς και εξηγεί με ποιον τρόπο οι κοινωνίες μας έχουν πέσει θύματα της κατάχρησης μιας και μόνο έννοιας: της “θετικότητας”. Η έννοια αυτή, υποβοηθούμενη από την ψευδαίσθηση της “ελευθερίας επιλογής”, παράγει κουρασμένους, αποτυχημένους και καταθλιπτικούς ανθρώπους.
Ο Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν τεκμηριώνει το πώς “ο σύγχρονος σκλάβος έχει σε μεγάλο βαθμό επιλέξει ο ίδιος την υποδούλωσή του”, προκειμένου να εξασφαλίσει την ελάχιστα ενδιαφέρουσα και απολύτως κενή επιβίωσή του. Ακριβώς όπως η “κοινωνία της πειθαρχίας” του Φουκώ παράγει τρελούς και εγκληματίες, έτσι και η “κοινωνία της θετικότητας”, υιοθετώντας το σλόγκαν Yes we can, ανάγει την αυτοεκμετάλλευση σε κυρίαρχη συμπεριφορά.
Εσύ που τώρα μας διαβάζεις, μείνε να αναρωτηθείς αν η παραπάνω στάση και τάση λειτουργεί προστατευτικά για εσένα και τους ανθρώπους στο περιβάλλον σου και εάν η υπερδραστηριότητα για την δραστηριότητα, παράγει κάτι νέο.