Γράφει η Κατερίνα Μόσχου, Founder & Managing Partner της Human2Human.
Ο σύγχρονος επιχειρησιακός κόσμος διαχειρίζεται πολλές προκλήσεις και εμείς σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε μια από αυτές: Την πολυπλοκότητα που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και στην χαρισματική επικοινωνία που χρειάζεται για να μειωθούν οι παραφωνίες και να ενισχυθεί η ισορροπία. Οι ΣΥΝδέσεις άλλωστε όπως οι ΣΥΝκατασκευές και η ΣΥΝεργασία, είναι από τα αγαπημένα μας!
Τι χρειάζεται συνεπώς ο σύγχρονος ηγέτης για να μπορεί να ηγείται με σκοπό και να ΣΥΝδημιουργεί με την ομάδα σε αβέβαιους και απρόβλεπτους καιρούς;
Η απάντηση κρύβεται σε ένα νέο είδος ηγεσίας. Μια ηγεσία που να υπερβαίνει τα συμβατικά μοντέλα. Μια πιο ολιστική προσέγγιση και την ικανότητα να κρατά κανείς έναν ευρυγώνιο φακό, που να ΣΥΝπεριλαμβάνει ποιότητες τόσο συναισθηματικής νοημοσύνης όσο, και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας.
🔺Στάση για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Συναισθηματικής Ηγεσίας.
Οι συναισθηματικοί ηγέτες, έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους, ώστε να διατηρούν την ψυχραιμία τους ακόμη και όταν στο περιβάλλον υπάρχει σύγχυση και αποδιοργάνωση.
Λειτουργούν με συμπόνια και συμπλέουν με τα μέλη της ομάδας, ακόμη και όταν ο καιρός δεν είναι με το μέρος τους. Δημιουργούν ασφαλή συνθήκη και αίσθημα «ανήκειν» στα μέλη, αποπνέοντας ασφάλεια και σιγουριά. Αποφεύγουν την κριτική ή την επίκριση και αξιοποιούν την ανατροφοδότηση ως εργαλείο και μέσο, δίχως να φοβούνται τον αποκλεισμό από την ομάδα, καθώς γνωρίζουν καλά πως μόνο έτσι μια ομάδα μπορεί να εκτινάξει τη δυναμική της και να δυναμώσει.
Επενδύουν στη συνοχή της ομάδας και καταφέρνουν να γίνονται ένα με το κύμα, -όχι δεν πάνε κόντρα-, καθώς η ευελιξία τους είναι σε ανώτερα επίπεδα.
🔺Στάση για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Ηγεσίας που εστιάζει στα έργα.
Οι ηγέτες έργων εστιάζουν στη στρατηγική, στη δομή και στην οργάνωση της ομάδας, που υλοποιεί τα έργα. Καταφέρνουν έτσι να πετύχουν ακόμη και τους πιο προκλητικούς στόχους. Αναγνωρίζουν τα εμπόδια -τους ύφαλους και τις πιθανές ξέρες-, που έχει το ταξίδι τους και φροντίζουν να διανύσουν την πορεία τους, με ασφαλή και σύντομο τρόπο, καθώς παραμένουν πιστοί και αφοσιωμένοι στην επίτευξη του έργου, δηλαδή να φτάσουν στον προορισμό τους. Κατανέμουν με τον κατάλληλο τρόπο εργασίες, δίχως να αφήνουν το πηδάλιο και το πλοίο ακυβέρνητο και συμπεριλαμβάνουν στο ταξίδι όλα τα μέλη του πληρώματος. Αξιοποιούν με σοφό τρόπο τις ικανότητες των μελών και τους κινητοποιούν, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην ολοκλήρωση του έργου ή της δράσης που έχουν αναλάβει.
📢Γιατί, όμως, να ενδιαφέρει τους οργανισμούς αυτή η προσέγγιση;
Η επιτυχία ενός οργανισμού εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την ικανότητά του να ενθαρρύνει την καινοτομία, την συνεργατικότητα και τη μακροχρόνια δέσμευση των ανθρώπων του.
Η επένδυση σε αυτή τη μορφή ηγεσίας δεν αποτελεί απλώς επιλογή, μα στρατηγική αναγκαιότητα για βιώσιμη ανάπτυξη και επιτυχία.
📢Πώς μπορούν να συνδυαστούν τα δύο προφίλ ηγεσίας;
💫Στρατηγική και Συναίσθημα:
– Ο ηγέτης έργου: Καθορίζει σαφείς στόχους, οργανώνει και προτεραιοποιεί σωστά.
– Ο συναισθηματικός ηγέτης: Συνδέει τους στόχους με τις αξίες και τις φιλοδοξίες της ομάδας, ώστε να αποκτήσουν νόημα τα μέλη.
Tip: Σε ένα έργο με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, μπορούν να οριστούν σαφή βήματα και ταυτόχρονα να εμπνευστεί η ομάδα δείχνοντας πώς η επιτυχία της θα συνεισφέρει σε κάτι μεγαλύτερο.
💫Παρακολούθηση και Ενσυναίσθηση:
– Ο ηγέτης έργου: Παρακολουθεί την πρόοδο, σύμφωνα με τους δείκτες απόδοσης.
– Ο συναισθηματικός ηγέτης: Παρατηρεί τη διάθεση, τα επίπεδα κόπωσης μα και τη δυναμική της ομάδας, ώστε να εντοπίσει τυχόν προβλήματα προτού γίνουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Βρίσκεται σε συναισθηματική ΣΥΝδεση με όλα τα μέλη.
Tip: Όταν η ομάδα δείχνει σημάδια εξουθένωσης, ο ηγέτης μπορεί να αναπροσαρμόσει προθεσμίες ή να παρέχει υποστήριξη για να ενισχύσει το ηθικό.
💫Επίλυση προβλημάτων και διαχείριση συγκρούσεων:
– Ο ηγέτης έργου: Λαμβάνει γρήγορες και αντικειμενικές αποφάσεις και βασίζεται σε δεδομένα.
– Ο συναισθηματικός ηγέτης: Διαχειρίζεται συγκρούσεις επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και, εξασφαλίζει πως οι διαφωνίες δεν διαταράσσουν τη συνοχή, μα προάγουν τα όρια και μόνο της ομάδας, δηλαδή την ευελιξία της.
Tip: Σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη, ο ηγέτης μπορεί να ξεκινήσει από τα δεδομένα (π.χ. πόροι ή καθυστερήσεις) και έπειτα να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά ζητήματα που την πυροδότησαν.
💫Κίνητρα και Αξιολόγηση:
– Ο ηγέτης έργου: Αναγνωρίζει την απόδοση, εποπτεύοντας τα αποτελέσματα.
– Ο συναισθηματικός ηγέτης: Παρέχει προσωπική επιβράβευση, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες και φιλοδοξίες των μελών.
Tip: Αντί για τυποποιημένες επιβραβεύσεις, ο ηγέτης μπορεί να συνδυάσει δημόσια αναγνώριση για τα αποτελέσματα, με προσωπική εκτίμηση για τις προσπάθειες και την ενέργεια που απαιτήθηκε.
💫Ευελιξία:
– Ο ηγέτης έργου: Τηρεί το πλάνο και κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές δίχως να χαθεί η κατεύθυνση.
– Ο συναισθηματικός ηγέτης: Αναγνωρίζει το πότε οι άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον χρόνο ή περαιτέρω υποστήριξη και προσαρμόζει την πορεία του ταξιδιού, όχι όμως το ταξίδι, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Tip: Σε περιόδους έντασης, ο ηγέτης μπορεί να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες, ενσωματώνοντας επιπλέον χρόνο -ακόμη και από το υστέρημα- καθώς η ανασυγκρότηση της ομάδας έχει προτεραιότητα.
📢Τι απαιτείται για να λειτουργήσει το μοντέλο ολιστικής ηγεσίας;
🙌Οι ηγέτες χρειάζεται να δεσμευτούν στη διαρκή προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Ηγεσία, σημαίνει εξουσία μα και ευθύνη. Εάν κάτι από αυτά λείπει, τότε η ηγεσία είναι ανεπαρκής και οι ομάδες πορεύονται στο έλεος της μανιασμένης θάλασσας και, συνήθως εγκαταλείπουν.
🙌Οι εταιρίες χρειάζεται να επενδύουν διαρκώς σε προγράμματα που ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επίλυση συγκρούσεων και την αποτελεσματική διαχείριση έργων. Μεμονωμένες δράσεις, όχι δεν αρκούν.
🔺Λιμάνι ανάπαυλας για ενδοσκόπηση: Οι θετικές αλλαγές και οι ευέλικτες συνθήκες δημιουργούνται από ηγέτες που είναι αφοσιωμένοι, διαθέσιμοι και επιδεικνύουν αξιόπιστες συμπεριφορές. Εσύ, πώς είσαι μέσα σε αυτό; Το στυλ ηγεσίας σου με ποιο τρόπο επηρεάζει περιβάλλον σου; Κάνεις το καλύτερο που μπορείς και εάν ναι, μήπως μπορείς ακόμη καλύτερα;
Οι αλλαγές ξεκινούν από εμάς και όπως έγραψε και ο Μαχάτμα Γκάντι «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο», στην περίπτωση που χρειάζεσαι νέα νοήματα, ώστε να ηγείσαι με σκοπό!