Γράφει η Κατερίνα Μόσχου, Founder & Managing Partner της Human2Human.
Η ευαλωτότητα των ανδρών είναι ένα σημαντικό μα συχνά υποτιμημένο ζήτημα, ειδικά στο χώρο των επιχειρήσεων. Η ψυχολογική πίεση, ο ανταγωνισμός, η ισορροπία προσωπικής ζωής και καριέρας, οι κοινωνικές προσδοκίες που περιβάλλουν τον ρόλο που καλείται ένας άνδρας να υπηρετήσει, δημιουργούν δονήσεις που απαιτούν προσεκτική αντιμετώπιση.
Αξίζει να έχουμε κατά νου πως «Ο χαρακτήρας του άνδρα, ζυμώνεται από την ψυχική ύλη της γυναίκας που τον μεγαλώνει*». Ύλη που αποτελείται από αγάπη, στοργή και τρυφερότητα. Ιαματικά συστατικά που όλοι ζητούμε συνειδητά ή ασυνείδητα στο ξεκίνημα της ζωής μας.
Έτσι η ψυχική, συναισθηματική και ηθική δομή ΚΑΙ του άνδρα, διαμορφώνεται από αξίες και συναισθήματα.
📢 Και ναι, είναι εντάξει να νιώθει κάποιος ευάλωτος. Πώς όμως επηρεάζεται η σύγχρονη εργασιακή πορεία, κάποιου που απαρνιέται στοιχεία της ταυτότητας του;
Σε ποιους τομείς βλέπουμε εντονότερα την ευαλωτότητα των ανδρών;
Ψυχολογική Πίεση και Στρες. Ο άνδρας συχνά αντιμετωπίζει υψηλές προσδοκίες στο χώρο εργασίας. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν άγχος, επαγγελματική εξουθένωση (burnout) και προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι άνδρες δυσκολεύονται συχνά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να ζητήσουν βοήθεια, εξαιτίας των στερεοτύπων που τους θέλουν να είναι «σκληροί», «ανθεκτικοί» και «ατρόμητοι».
Αντιμετώπιση Αποτυχίας. Ο φόβος της αποτυχίας ή της μη επίτευξης των στόχων τους, μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα ντροπής, άγχους και απογοήτευσης. Η συνεχής πίεση να αποδείξουν την αξία τους, λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή, ενισχύει την αίσθηση ανεπάρκειας.
Σεξουαλική Παρενόχληση και Διακρίσεις. Μήπως σας ξαφνιάζει αυτό; Σε συζήτηση panel στο πλαίσιο συνεδρίου της Νομικής Βιβλιοθήκης, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα σχετικής έρευνας τα οποία υπήρξαν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Αν και θεωρείται συχνότερα ζήτημα που αφορά στις γυναίκες, οι άνδρες επίσης, μπορεί να γίνουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, αν και είναι λιγότερο πιθανό να το καταγγείλουν. Οι κοινωνικές αντιλήψεις συχνά υποτιμούν την έκταση αυτού του φαινομένου στους άνδρες, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που απαιτείται.
Εργασιακή Ισορροπία Ζωής και Καριέρας. Οι άνδρες -όπως και οι γυναίκες-, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς και συχνά βιώνουν συναισθήματα εσωτερικής σύγκρουσης και άγχους. Σε πολλές περιπτώσεις, η πίεση να είναι παρόντες και να παρέχουν στην οικογένεια -όπως εκπαιδεύτηκαν την ασφάλεια και την ευημερία-, τους περιορίζει το πεδίο των επιλογών για προσωπικό χρόνο και ξεκούραση.
Ανταγωνισμός και Εργασία υπό Πίεση. Στους ανταγωνιστικούς εργασιακούς χώρους, οι άνδρες ενδέχεται να αισθάνονται την υπό-ΧΡΕΩΣΗ, να διατηρούν μια εικόνα κυριαρχίας. Το να λειτουργεί όμως κάποιος υπό την αίσθηση του ΧΡΕΟΥΣ και όχι της ΕΥΘΥΝΗΣ, προκαλεί ένταση, υψηλή πίεση και συνήθως οδηγεί σε απόσυρση. Ορισμένοι επιλέγουν την απομόνωση, ως σανίδα σωτήριας. Αναρωτιέμαι, πόσο βοηθητικό άραγε να είναι αυτός ο μηχανισμός;
📢 Αλήθεια, είμαστε αρκετά συμπεριληπτικοί και δημιουργικοί, ώστε να ενθαρρύνουμε τους άνδρες στον εργασιακό χώρο να αναζητήσουν βοήθεια χωρίς να νιώθουν αδυναμία;
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας με σημαία την Ανδρική Ευαλωτότητα, ας αφήσουμε εδώ κάποια εφόδια ζωτικής σημασίας, ώστε συνολικά οι ΣΥΝταξιδιώτες μας να αισθάνεται ασφαλείς.
Πολύτιμο συστατικό είναι η αποδοχή. Η αναγνώριση, δηλαδή, ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται και ο άνδρας άγχος ή φόβο. Η κατανόηση ότι, δεν χρειάζεται να είναι πάντα «ισχυρός», μπορεί να μειώσει το άγχος και την πίεση και, να δώσει ώθηση σε πιο ουσιαστικές συνεργασίες.
Η αναζήτηση υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι ένα σημαντικό βήμα. Η συμμετοχή, επίσης, σε ομάδες εργασίας που προωθούν τη συζήτηση και την αλληλοϋποστήριξη, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες, με το οποίο παλεύουν και οι άνδρες σήμερα.
Η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, είναι εξίσου σημαντική. Ο χρόνος με την οικογένεια και η απασχόληση μέσω χόμπι, συμβάλλουν στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και προάγουν την ευεξία συνολικά.
Ζωτικής σημασίας, επίσης, είναι οι άνδρες να εκπαιδευτούν, ώστε να εξελίξουν περισσότερο δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων τους. Είναι το όχημα, ώστε να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, με σκοπό να διαχειριστούν καλύτερα τις προσδοκίες τους.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε απ΄έξω από αυτό την γυναίκα. Δεν πρόκειται για την ενδυνάμωση του ενός ή του άλλου φύλου.
Τόσο μια γυναίκα, όσο και ένας άνδρας στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, διαθέτουν χαρίσματα που είναι πολύτιμα.
Οι επιχειρήσεις, χρειάζεται να οργανώσουν ακόμη πιο δομημένες δράσεις προς αυτό τον προορισμό. Χρειάζεται να εντοπίσουν το συστατικό της ΣΥΝΘΕΣΗΣ και να δημιουργήσουν νέες πορείες, πιο ασφαλείς για τα στελέχη τους, ώστε να ατενίζουν ΜΑΖΙ ορίζοντες και λιακάδες.
Συμφωνείτε, έτσι δεν είναι;
*Εύκλεια Καράδαγλη, «Της Επιρροής», ποίημα.