Φοβάμαι τις συγκρούσεις!

Να «δικάζεις» χωρίς να έχεις φροντίσει να ακούσεις με την καρδιά σου τις ανάγκες σου άνθρωπε; Στάλα ισορροπίας δεν έχει αυτό.

Γεμίζεις με θυμό που θα μετατραπεί σε απογοήτευση, οργή και στην πορεία τη σκυτάλη θα πάρει η ματαίωση. Και καλά να μείνεις εκεί, σε αυτό το στάδιο. Έχεις σκεφτεί τι θα συμβεί εάν πέσεις σε καθήλωση; Τριπλή δουλειά θέλει μετά. Παραπανίσιο κόπο για να βρεις βηματισμό για το παρακάτω σου.

Έχεις αναλογιστεί ότι μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου και να προλάβεις τον πόνο ή τη λύπη;

Για αρχή, σκέψου τις πραγματικές σου ανάγκες.

Πώς και τις στριμώχνεις;

-Μήπως σου το μάθανε και το συντηρείς μέχρι και σήμερα;

-Μήπως με το να δείχνεις ανεκτικότητα ακόμη και σε παράλογες συμπεριφορές, πιστεύεις πως θα κερδίσεις την αγάπη, το σεβασμό και τη φιλία ανθρώπων;

-Μήπως έχεις παγιδευτεί στη σκιά του «καλού παιδιού» που όλοι αγαπούν; Αλήθεια, τα αγαπούν τα «καλά παιδιά»; Eάν ναι, πόσες στιγμές αληθινής ευτυχίας είναι ικανά να βιώσουν εκείνα ικανοποιώντας τα χατίρια των άλλων;

-Μήπως, από την άλλη αποφεύγεις συγκρούσεις και δεν εκφράζεις την αυθεντικότητα σου πιστεύοντας ότι θα αποφύγεις την απόρριψη στη ζωή σου;

-Μήπως, αναπτύσσεις δράσεις ή συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που συμβάλλουν στη μείωση της αυτοεκτίμησης σου;

Ώρα να ρίξουμε άγκυρα, να πιάσουμε λιμάνι.

Να ιχνηλατήσουμε τη σύγκρουση εαυτού που σεργιανίζει χεράκι, χεράκι με την αποφυγή σύγκρουσης με τους άλλους, σημαντικούς και μη.

Βρίσκεσαι σε σύγκρουση με τον εαυτό σου και με τους άλλους, όταν:

-H εσωτερική σου φωνή, σου φωνάζει κάτι άλλο από αυτό που τελικά ξεστομίζεις.

-Αφήνεις στη μέση μάχες, για να υποταχθείς στο τέλος με την πλευρά την πιο «ισχυρή».

-Γλιστρούν τα «όχι» σου χάμω και ποδοπατιούνται στα «ναι» των άλλων.

-Ξεπηδούν μέσα σου ο φόβος και η αγωνία μη και συγκρουστείς, μη και διαφωνήσεις, μη και σε απορρίψουν, μη και πληγωθείς.

Δεν βρίσκεις λιμάνι ασφαλές για να ακούσεις τα «θέλω» σου παρά μονάχα στέκεσαι για να «δικάσεις» τους άλλους που δεν σε καταλαβαίνουν, που επιδεικτικά σε αγνοούν, που δεν εκτιμούν όλα όσα κάνεις, που εσύ ποτέ δεν θα έκανες σε αυτούς και άλλα πολλά ακόμη…

Είναι αδυναμία. Το καταλαβαίνεις έτσι, δεν είναι;

Όχι, αυτό δεν σε κάνει αδύναμο ως άνθρωπο, αυτό είναι κάτι άλλο. Πρόσεχε τις λέξεις μου…είναι αδυναμία.

Τι, δεν έχεις πεισθεί ακόμη;

Μπορείς να λες στον εαυτό σου ότι δεν σου αρέσουν οι συγκρούσεις κ.λπ., μα αν το σκεφτείς διπλά, οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής σου και το κάνεις ήδη. Συγκρούεσαι με τον εαυτό σου! Άρα, πώς και θαρρείς ότι τις αποφεύγεις;

Ακόμη, αποφεύγεις να συγκρουστείς με τους άλλους, πνίγοντας μέσα σου αλήθειες, σκέψεις, συναισθήματα που αργά ή γρήγορα θα σε κατασπαράξουν και θα αναδυθεί η δυσοσμία στη σχέση που βιώνεις (συντροφική, διαπροσωπική, επαγγελματική κ.λπ.)

Κλικ: Ένα ακόμη βίωμα για τα συρτάρια της ψυχής σου. Φύλαξε το και άσε το να σε διδάξει.

Να σου ξεκαθαρίσω πως είναι εντάξει οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις. Είναι εντάξει και η ένταση ή η κλιμάκωση που μπορεί να τις συνοδεύσουν. Είναι υγιές να προσπαθούν δυο άνθρωποι να υπερασπιστούν τις αξίες, τις θέσεις τους, τις απόψεις και να διαφωνούν προκειμένου να «ακουστούν».

Πίσω από τις συγκρούσεις αναδύονται και καλά. Ο Τσάρλιν Τσάπλιν, ανέφερε πως «…ακόμη και τα άστρα συγκρούονται και όταν αυτό συμβαίνει, νέοι κόσμοι γεννιούνται».

Παύει να είναι εντάξει και υγιές εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, σε έντονους τόνους, με συνοδεία επίκρισης, καταπίεση της προσωπικής έκφρασης και απώλεια κοινού οράματος.

Υπάρχει ελπίδα. Δες το φως και άσε τη λάμψη του να σε ζεστάνει.

  1. Οι συγκρούσεις είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Τι χρειάζεται; Ευελιξία, ευελιξία, ευελιξία και αποδοχή εαυτού για την καλύτερη δυνατή διαχείριση.
  2. Άλλαξε τη στάση σου προς τη φορά του ανέμου και προσάρμοσε τα πανιά σου. Έχεις ήδη εμπειρία στις συγκρούσεις (συγκρούεσαι με εσένα να σου θυμίσω). Απέκτησε πιο υγιείς συνήθειες και μίλησε τα ανείπωτα. Άφησε τη μάσκα του ψευδή εαυτού και  θα απελευθερωθείς.
  3. Είναι εντάξει να κλείνεις πόρτες και να ανοίγεις νέες. Επιτρέπεται να αναπροσαρμόζεις τα όρια σου. Είναι εντάξει να φεύγεις από πλαίσια και σχήματα που σε στενεύουν. Φανερώνει δύναμη και θέλει θάρρος να το κάνεις. Εύγε! Να το τολμάς!

Tip: Να προσέχεις μόνο άνθρωπε να κλείνεις τις σωστές πόρτες, για το σωστό λόγο, στο σωστό άνθρωπο, τη σωστή χρονική στιγμή. Έτσι, θα έχεις καταφέρει και κάτι ακόμη: Να κλείνεις κύκλους στη ζωή σου με αγάπη και να ανοίγεις νέους με αγάπη και αισιόδοξη αύρα.

Βρίσκεσαι εδώ για να ζεις το ολόκληρο και όχι το μισό!

Έννοια σου και είναι εκπαιδεύσιμα τα παραπάνω. Επικοινώνησε μαζί μου, εφόσον σε γοητεύει η ιδέα και θα μοιραστώ ακόμη περισσότερα.

Από το Καλοτάξιδο, καλή συνέχεια με νόημα και ανάσες ψυχής. Πολλές ανάσες ψυχής! 

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;