Το “Ναι” ή μήπως το Όχι”; Τι επιλέγεις πιο συχνά;

«Το «ναι» και το «όχι παρόλο που είναι οι πιο μικρές λέξεις, χρειάζεται να σκεφτεί κανείς πολύ πριν τις προφέρει», Πυθαγόρας

«Ναι» και «Όχι» δύο αντίθετες λέξεις που εμείς οι άνθρωποι, τείνουμε να χρησιμοποιούμε ίσως και συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη λέξη στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως ποια από τις δύο αυτές λέξεις εσείς χρησιμοποιείτε συχνότερα; Και εάν ναι, αναρωτηθήκατε γιατί;

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα και τείνουμε να έχουμε ένα «κοινωνικό χρέος». Έτσι η λέξη «όχι» τείνει να μοιάζει με αντιπαράθεση που απειλεί τη δημιουργία ενός πιθανού δεσμού ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους. Όμως, πολλές φορές όταν η απάντησή μας είναι ένα εύκολο «ναι», αντί για ένα δύσκολο «όχι», καταλήγουμε να υπερβάλλουμε αναφορικά με το χρόνο και την ενέργεια που δαπανάμε και είναι κάτι που όλοι έχουμε κάνει ήδη πολλές φορές στη ζωή μας.

Πάρτε για παράδειγμα μια δική σας προσωπική εμπειρία. Πόσες φορές έχετε απαντήσει θετικά σε μία πρόταση που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα δεχόσασταν, μόνο και μόνο επειδή νιώσατε υποχρέωση ή φοβηθήκατε τις συνέπειες του να πείτε όχι; Πόσες από αυτές τις φορές αυτό το «ναι» είχε αρνητικό αντίκτυπο για εσάς; Οπωσδήποτε είναι περισσότερες από όσες αρχικά νομίζατε, σωστά;

Που μπορεί να οφείλεται όμως η δυσκολία μας στο να πούμε «όχι»; Μήπως σχετίζεται με την απόρριψη; Τον θυμό; Μήπως από την άλλη με την αβεβαιότητα σχετικά με την απόκριση του συνομιλητή μας; Ή μήπως έχει να κάνει με την παιδική μας ηλικία, τότε που είχαμε την ανάγκη του να ευχαριστήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους; Ίσως μεγαλώνοντας να μας είχε δοθεί ο τίτλος του «καλού παιδιού», καθώς δεν είχαμε αρκετή προσοχή (ή να μην την λάβαμε στο βαθμό και στο μέτρο που είχαμε ανάγκη ή και με τον τρόπο που χρειαζόμασταν, ώστε να την εκτιμήσουμε σωστά). Έτσι μείναμε να λέμε «ναι», ώστε να ευχαριστηθούν οι άλλοι ακόμη και εις βάρος του εαυτού μας.

Αναλογιστείτε, πόσες φορές έχετε πάει για έναν καφέ με ένα άτομο που δεν θέλατε; Πόσους γάμους έχετε επισκεφτεί, όπου δεν θέλετε πραγματικά να παρευρεθείτε; Πόσες ώρες κουραστικών συναντήσεων έχετε περάσει όταν δεν είχατε πραγματικό λόγο να είστε εκεί; Σε πόσες κλήσεις έχετε μείνει περισσότερο από ότι χρειαζόταν;

Συνηθίσαμε να λέμε «ναι» και συνεχίζουμε να ευχαριστούμε ακόμη και εκείνους που δεν γνωρίζουν ούτε τι πραγματικά θέλουμε, ούτε ποιες είναι οι ανάγκες μας. Εφόσον η ζωή μας είναι τόσο γεμάτη με αιτήματα άλλων ανθρώπων, τότε ίσως να μην έχουμε αρκετό χρόνο για να καλύψουμε τα δικά μας θέλω ή χειρότερα, να κάνουμε κακό στη ψυχική μας υγεία, στην εξέλιξη μας, στις επιδόσεις μας, στις σχέσεις μας. Όσοι από εσάς αισθάνεστε ότι κάτι τέτοιο ισχύει έστω και λίγο, τότε ίσως είναι καιρός να κάνετε μια αλλαγή.

Το πρώτο βήμα για να πείτε τη λέξη «όχι» στα αιτήματα των άλλων είναι να θυμάστε, την ενέργεια και τους πόρους (π.χ. χρήματα, χρόνο, συναισθήματα κλπ) που έχετε ξοδέψει λέγοντας «ναι» σε πράγματα που θα μπορούσατε να είχατε πει «όχι». Αναλογιστείτε ή και καταγράψτε ακόμη τον αντίκτυπο που έχει αυτή σας η στάση, τόσο για τον ίδιο σας τον εαυτό, όσο και για τους άλλους στο περιβάλλον σας. Έπειτα, αξιολογείστε το “κέρδος” και τη “ζημιά” των επιλογών σας. Είναι ένας ασφαλής τρόπος, να λάβετε αποφάσεις και να προάγετε δράσεις που ικανοποιούν πρώτα εσάς.

Όσοι είναι κοντά σας, δηλαδή η οικογένεια, οι φίλοι σας και οι στενοί σας συνεργάτες, σας χρειάζονται στα καλύτερα σας. Θέλουν για εσάς να είστε χαρούμενοι, καθώς τότε είναι και εκείνοι. Παίρνετε απόλαυση και σας αξίζει και αυτό το επιστρέφετε στο περιβάλλον σας! Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Εάν πάλι συμβαίνει το ανάποδο, τότε η σχέση, η επικοινωνία, η επαφή μένει μισή! Αλήθεια, αυτό χρειάζεστε στη ζωή σας; Αυτό, θαρρείτε χρειάζονται και εκείνοι από εσάς; 

Μπορείτε να αναρωτηθείτε το αντίστροφο τώρα; Δηλαδή, με ποιο τρόπο μπορεί να βλάψετε, άθελα σας και χωρίς πρόθεση κάποιον ή κάποια, που προσπαθείτε συνεχώς να ευχαριστήσετε λέγοντας του, της «ναι» ή «ναι, σε όλα» ή και «ναι, χωρίς όρια»; Μπορεί αρχικά να ακούγεται σκληρό, σκεφτείτε όμως με το λογικό σας μυαλό το εξής: Η καταναγκαστική ευχαρίστηση των άλλων από πλευράς μας, μπορεί να αποτελέσει μορφή χειραγώγησης. 

Ο δάσκαλος και συγγραφέας Byron Katieτο συνοψίζει υπέροχα λέγοντας το εξής: «Είναι η μεγαλύτερή μου δύναμη. Μπορώ να σε χειριστώ για να με αγαπάς». Γινόμαστε «μικροί» παρόλο που μπορεί να θεωρούμε ότι, είμαστε απλώς αξιοπρεπείς άνθρωποι ή άνθρωποι της προσφοράς. Τα πράγματα όμως μπορεί να μην είναι τόσο όμορφα όταν, ξαφνικά δεν ικανοποιούνται οι δικές μας ανάγκες. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας να βάζουμε όρια και να βάζουμε πρώτα τη δική μας ευχαρίστηση.

Φαντάζομαι, ότι στο σημείο αυτό μπορεί να αναρωτηθείτε κατά πόσο η παραπάνω στρατηγική ακούγεται ή μοιάζει εγωιστική. Θα ήταν εγωιστική, εάν σας ένοιαζε μόνο το δικό σας καλό και όχι το καλό των άλλων. Θα ήταν εγωιστική, εάν σας ενδιάφερε το αποτέλεσμα ή μια δράση, να είναι ωφέλιμη κυρίως για εσάς και λιγότερο ωφέλιμη για τους άλλους. Εάν καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν σας «αγγίζει», τότε δεν έχετε λόγο να φορτωθείτε στην πλάτη σας την «ταμπέλα» του εγωιστή ανθρώπου.

Στο επόμενο μας ταξίδι, θα εξερευνήσουμε τις διάφορες πτυχές αυτών των δύο απλών αλλά σημαντικών απαντήσεων. Το πως να θέτουμε όρια και πώς να είμαστε πιο ευχαριστημένοι με αυτά που δίνουμε και παίρνουμε από τους άλλους.

Μπορεί λόγω της πανδημίας, να έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια, τούτα τα ταξίδια όμως, του μυαλού και της καρδιάς, συνεχίζονται! Μείνετε συντονισμένοι στο Καλοτάξιδο.

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;