Τέχνη, Ενσυναίσθηση & Συμπόνια. Συνδυασμός Ενδυνάμωσης!

Το σινεμά ή αλλιώς η έβδομη τέχνη, είναι ένα από τα πιο κοινά μέσα ψυχαγωγίας, το οποίο μας χαρίζει άπλετα και ανάμεικτα συναισθήματα. Πως όμως μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες μας, στις περιοχές που έχουν να κάνουν με την Ενσυναίσθηση και τη Συμπόνια; 

Αλήθεια μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση; Εσάς σας έχει απασχολήσει; 

Είναι αλήθεια πως η τέχνη, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες εφευρέσεις και έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ή και να ενισχύει τις συναισθηματικές μας αποκρίσεις. Η μουσική, οι ταινίες και οι πίνακες ζωγραφικής, ως μορφές τέχνης, έχουν την ιδιότητα να το κάνουν αυτό, η κάθε μία με διαφορετικούς τρόπους.

Ας χρησιμοποιήσουμε τους κατοπτρικούς μας νευρώνες και ας «ακούσουμε» αυτό που ο StephenKing (συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου) και ο FrankDarabont (σκηνοθέτης της ταινίας), θέλησαν να μας επικοινωνήσουν, στην ταινία «Πράσινο Μίλι». 

Το αφήγημα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από μία ομάδα θανατοποινιτών και τα βιώματα τους, όσο εκείνοι περιμένουν να πέσει ο τελευταίος κόκκος άμμου στη κλεψύδρα που σηματοδοτεί τον χρόνο που τους έχει απομείνει σε αυτόν τον κόσμο. Οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να φύγουν από το πλαίσιο μίας «κλασσικής» ταινίας με θέμα τη φυλακή, δημιουργώντας μοναδικούς και κοντά στην πραγματικότητα χαρακτήρες που διατηρούν την ηθική τους πυξίδα, σπάζοντας έτσι τον λεπτεπίλεπτο ηθικό φραγμό μεταξύ καλού και κακού, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε για τη σημασία αυτών των δύο εννοιών. 

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο JohnCoffey. Ένας ασυνήθιστα ψηλός και σωματώδης άνδρας, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας «ευαίσθητος γίγαντας». Ένας «γίγαντας», ο οποίος λανθασμένα κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών.

Σε τι ξεχωρίζει ο πρωταγωνιστής μας; 

Ο John έχει την ικανότητα να «βλέπει» μέσα στις καρδιές των ανθρώπων μέσω της αφής ενώ, μπορεί επίσης να απορροφήσει οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο μπορεί να βιώνει κάποιος και να τα αποβάλει σε μορφή σκόνης. Αυτή η δύναμή του σε συνδυασμό με την ευγενική του φύση, τον κάνουν μία προσωποποίηση της ενσυναίσθησης! 

Σίγουρα είναι κάτι επιφανειακά «δυνατό», μια στιβαρή φιγούρα που μας δίνει την εντύπωση ότι, μπορεί να αντέξει πολλαπλά χτυπήματα. Εσωτερικά όμως, πίσω από αυτό το τερατώδες περιτύλιγμα που πολλές φορές ίσως να μοιάζει τρομακτικό, κρύβεται η καρδιά ενός μικρού παιδιού που δεν αντέχει να βλέπει τους άλλους να υποφέρουν και επιλέγει να τους απαλλάξει από τον πόνο τους απορροφώντας τον. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που ο ίδιος φαίνεται να νιώθει τον πόνο ενός συγκρατουμένου στην ηλεκτρική καρέκλα χωρίς καν να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο.

Ο ρόλος του και οι πράξεις του κατά τη διάρκεια της ταινίας μας δίνουν την εντύπωση πως ο John είναι η ενσυναίσθηση. Μπορούμε να δούμε την ενσυναίσθηση να παίρνει μορφή. Ας μείνουμε σε αυτό. Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Άραγε πώς θα φανταζόσασταν εσείς, ότι μοιάζει ή ενσυναίσθηση; 

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες της ταινίας μας είναι θανατοποινίτες, κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι αξιαγάπητοι. Το ίδιο δεν ισχύει όμως και για τους δύο δεσμοφύλακες. Οι δεσμοφύλακες μοιάζουν σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ενώ μοιράζονται τον ίδιο βασικό ρόλο είναι δυο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι.

Ο Paul Edgecomb (Tom Hanks), είναι ένας συμπονετικός και με υψηλή ενσυναίσθησης άνθρωπός, γεγονός που τον κάνει να αναπτύξει ένα ιδιαίτερο είδος φιλίας με έναν από τους κρατουμένους που του έχει ανατεθεί να φυλάει, τον John. O Paul, φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος που ακολουθεί τυφλά την έννοια της δικαιοσύνης παρά τη γνωστική ασυμφωνία που επικρατεί μέσα του, δηλαδή του λεπτού διαχωρισμού του δικαίου και της δικαιοσύνης.

Ο δεύτερος δεσμοφύλακας από την άλλη ο Percy Wermore, φαίνεται να είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο Percy, είναι ένας χαρακτήρας του οποίου η ηθική πυξίδα μοιάζει να είναι «χαλασμένη». Είναι ένας άνθρωπος που φαίνεται να τρέφεται με το να κακομεταχειρίζεται και βασανίζει τους τρόφιμους, ενώ επίσης φαίνεται να αδιαφορεί για την έννοια της δικαιοσύνης και προσπαθεί απλά να καλύψει τις σαδιστικές και διαταραγμένες του ανάγκες.

Όσον αφορά το τέλος της ταινίας; Δείχνει να είναι αντιπροσωπευτικό για τους χαρακτήρες της, αφού κάθε ένας από αυτούς, βραχυπρόθεσμα φαίνεται να παίρνει αυτό που του αξίζει με τον τρόπο του.

Το Πράσινο Μίλι είναι μία ταινία που αν όχι ολόκληρη, κατά 90% αποτελείται από γεγονότα που περιστρέφονται γύρω από θέματα όπως, η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, η αίσθηση της δικαιοσύνης και η ηθική, αλλά είναι λίγα αυτά που μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόλις άρθρο.

Σας προτρέπω να αφιερώσετε ένα απόγευμα, είτε μόνοι είτε με παρέα, προκειμένου να απολαύσετε την συγκεκριμένη ταινία. Μια ευκαιρία για αναστοχασμό από το Καλοτάξιδο για τις δικές σας ηθικές αξίες, για την προσφορά της ενσυναίσθησης, της συμπόνιας και της δικαιοσύνης. 

Άραγε πως μπορούν όλα τα παραπάνω να μας επιβραβεύσουν, δίνοντας μας συνάμα αυτή την ανεκτίμητη αίσθηση ολοκλήρωσης που ενδεχομένως να καθορίσει και πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής;

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;