Πόσο σημαντικές είναι στον χώρο εργασίας η Ενσυναίσθηση & η Συμπόνια;

Ήδη έχουμε αναφέρει στο εισαγωγικό μας άρθρο πως, τόσο η Ενσυναίσθηση όσο και η Συμπόνια, έχουν αναγνωριστεί ως δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μίας ηγετικής προσωπικότητας στον χώρο εργασίας.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλο και πιο έντονα σήμερα, οι περισσότερες εταιρίες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε σχετική εκπαίδευση στο διοικητικό τους προσωπικό για αυτές τις δυο οντότητες. 

Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε τη σημαντικότητα της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας στον εργασιακό χώρο είναι με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Ξεκινάμε λοιπόν με μία μελέτη του Harvard Business Review, όπου διαπιστώθηκε πως οι εταιρίες με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμπονετικών υπαλλήλων φάνηκε να ξεπερνούν τις εταιρίες με μικρότερα ποσοστά, κατά 20 τοις εκατό (20%).

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; 

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι γίνονται κατανοητοί από το περιβάλλον τους και υποστηρίζεται συνάμα και η αποδοχή των ανησυχιών τους, η ομαδικότητα και η συνεργασία φαίνεται ακολουθούν από μόνες τους. Όταν διασφαλίζονται ή και καλλιεργούνται ανάλογες συνθήκες σαν και αυτή που μόλις αναφέρθηκε, οι άνθρωποι φαίνεται να μπαίνουν πιο εύκολα και με περισσότερη αισιοδοξία σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς πιστεύουν πως θα έχουν υποστήριξη αντί τιμωρία καθώς και στήριξη αντί επίκριση σε περίπτωση που αποτύχουν. Γεγονός που ενδέχεται να συνδέεται και με τη συναισθηματική ανθεκτικότηταόπως ήδη έχει αναφεθεί σε προηγούμενα άρθρα από το Καλοτάξιδο.  Επομένως όταν σε έναν οργανισμό, σε μια εταιρία υποστηρίζεται το «νοιάζομαι», ενισχύεται η δέσμευση του προσωπικού, το θετικό κλίμα και έτσι, αυξάνονται και τα παραγωγικά αποτελέσματα! 

Ας εξετάσουμε τώρα και την αντίθετη πλευρά. Τι συμβαίνει, όταν παρουσιάζεται έλλειψη ενσυναίσθησης σε μια εταιρία, σε έναν οργανισμό;

Η έλλειψη πραγματικής ενσυναίσθησης σε μία εταιρία μπορεί να είναι ο λόγος που ο καλύτερος εργαζόμενος -ανεξαρτήτου ιεραρχίας-, ξαφνικά παρουσιάζει (περιέργως), τις χειρότερες αξιολογήσεις. Φαίνεται να μην αναπτύσσεται με τον τρόπο που θα έπρεπε ή και να μην αναπτύσσει ανθρώπους, παρά τις καλές παροχές που του έχετε εξασφαλίσει και το χαρισματικό βιογραφικό που διαθέτει. Να λοιπόν τι συμβαίνει όταν, οι άνθρωποι δεν νιώθουν επαρκώς κατανοητοί ή φροντισμένοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Αρχίζουν να υποχωρούν και έτσι, η συνολική απόδοση της ομάδας ενδέχεται να εξασθενεί. 

Σε μερικές περιπτώσεις, τέτοιες καταστάσεις μοιάζουν με ντόμινο. Δηλαδή ο πρώτος που θα εξασθενήσει, φαίνεται να επηρεάζει μέχρι και τον τελευταίο στη σειρά, παρόλο που δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σύνδεση.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πως να το διαχειριστούμε; 

Σίγουρα, δεν μπορούμε πάντα να δώσουμε σε όλους όλα όσα χρειάζονται. Ούτε μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια ή και την απαιτούμενη στήριξη για όλες τις καταστάσεις. Ωστόσο, μερικές φορές η ενεργή ακρόαση φαίνεται να έχει μεγαλύτερη δύναμη από όσο πιστεύουμε. Μερικές φορές η μόνη βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί κάποιος είναι αυτή που μπορούμε πάντα να δώσουμε, δηλαδή να τον, την αφήσουμε να ακουστεί!

Από την θέση του ακροατή, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να ετοιμάσουμε μία απάντηση. Αξίζει να θυμόμαστε πως, έχουμε δυο αυτιά και ένα στόμα! Πολύ συχνά ακούμε για να απαντήσουμε και εκεί στερούμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία για ουσιαστική σύνδεση με την άλλη πλευρά. Τεντώνουμε λοιπόν τα αυτιά μας καλά και «άκουμε με την καρδιά μας». Όταν ο συνομιλητής μας ολοκληρώσει, του, της επικοινωνούμε ότι έχουμε ακούσει και αισθανθεί, απλά επαναλαμβάνοντας την αίσθηση που μας άφησαν όσα μας είπε. 

Η ενσυναίσθηση και η συμπόνια, μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία σύνδεσης με τον συνάνθρωπό μαςόχι μόνο στον χώρο εργασίας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Συνάμα, αυτή η σύνδεση και η αίσθηση κατανόησης μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά όχι μόνο για τον πομπό, αλλά και για εμάς, τον δέκτη. Μία αίσθηση σύνδεσης που είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη κάθε είδους ανθρώπινης σχέσης! 

Tip: Όταν νιώθουμε στενάχωρα δεν έχουμε απαραίτητα την ανάγκη να λύσουμε κάποιο πρόβλημα. Θέλουμε μόνο να μας νιώσουν, όχι να μας διορθώσουν ή να μας φτιάξουν. Δεν είμαστε ούτε προβληματικοί, ούτε χαλασμένοι, ούτε ανίκανοι να ανταπεξέλθουμε. Αυτό άλλωστε το έχεις αισθανθεί και εσύ, τις φορές που έχεις επιλέξει να μοιραστεί σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς κλπ. Αυτό που ζητάς είναι ένα καλό αυτί και μια ανοιχτή καρδιά. Πρόσφερε το πρώτος, πρώτη και το σύστημα θα σου το ανταποδώσει, καθώς θα το έχεις εκπαιδεύσει στο πως να το κάνει. 

Τόσο η ενσυναίσθηση, όσο και η συμπόνια είναι γένους θηλυκού και παραγάγουν «καρπούς» που μπορούν να μας αναπτύξουν και να μας ενδυναμώσουν σε όλες τις περιοχές της ζωής μας! Συνέχισε να συμπλέεις με το «Καλοτάξιδο», καθώς θα ακολουθήσουν και επόμενα άρθρα σχετικά με αυτές τις δυο «κυρίες».

Σε αποχαιρετώ, θυμίζοντας σου πως, είμαστε μαζί σε όλο αυτό! 

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;