Πεποιθήσεις, η εσωτερική μας αλήθεια!

Τότε που είμαστε παιδιά, υιοθετούσαμε τις απόψεις των άλλων, χωρίς στάλα κρίση. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε; Ρουφούσαμε, όσα μας λέγανε οι σημαντικοί «άλλοι» της ζωής μας και μαθαίναμε να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις, κρίσεις και οπτικές. Στη σχολική ηλικία, αυτό ενισχύθηκε και περνώντας στην ενήλικη ζωή, οι επιρροές άρχισαν να αυξάνονται. Αρχίσαμε να «καταπίνουμε» και άλλες απόψεις, όπως αυτές των φίλων μας, των συνεργατών μας, της κοινωνίας μας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της θρησκείας μας κλπ. Όλες αυτές οι απόψεις, έχουν τη ρίζα τους στις πεποιθήσεις. 

Οι πεποιθήσεις μας, είναι αυτές που «κατασκευάζουν» πολλές φορές την πραγματικότητα μας! Οι πεποιθήσεις μας, είναι αυτές που ορίζουν και καθοδηγούν τη σκέψη μας. Έχουν δύναμη και ισχύ. Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα μέχρι τώρα διαβάζεις, σου ξεκαθαρίζω, πως οι σκέψεις που κάνουμε, δεν έχουν προκύψει από δικούς μας συλλογισμούς μονάχα, δεν είναι δικές μας προσλαμβάνουσες. Αυτές οι σκέψεις, είναι κατασκευασμένες.

Όλοι μας, διαθέτουμε ένα πλούσιο ρεπερτόριο από πεποιθήσεις που προσδιορίζουν τον τρόπο που ζούμε. Οι πεποιθήσεις μας, είναι η εσωτερική μας αλήθεια. Αυτές καθορίζουν το «πως» συστηνόμαστε, τι πιστεύουμε για εμάς τους ίδιους και για τους άλλους, το πως εμφανιζόμαστε στον κόσμο, το τι σεβόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε στις διάφορες περιστάσεις της ζωής μας καθώς και σε ποια περιβάλλοντα επιλέγουμε να ζήσουμε. Πολλές από αυτές, δεν είναι πάντα αληθινές, όμως ορισμένες φορές δείχνουν τόσο βαρυσήμαντες, που τις θεωρούμε δεδομένες.

Αρκετές από τις πεποιθήσεις μας, δεν είναι παρά γενικευμένα συμπεράσματα που υπάρχουν στο υποσυνείδητο μας. Πίσω από κάθε αρνητική δήλωση για τον εαυτό μας, υπάρχει μια πεποίθηση που «γεννά» μια αρνητική σκέψη και ένα αρνητικό συναίσθημα. Όσο δεν τις αναγνωρίζουμε, θα βιώνουμε ματαίωση και θα αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογές. Όσο, δεν τις αντιμετωπίζουμε θα αναπαράγουμε ένα μοτίβο, μη βοηθητικό που μας εμποδίσει να νιώσουμε χαρά, απόλαυση και ικανοποίηση.

Παράδειγμα. Η κοινωνία μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιζητούν και προβάλλουν αδυνατισμένα μοντέλα και μόνο αν γίνεις σαν και αυτούς, θα προσελκύσεις το ενδιαφέρον των υπολοίπων. Μόνο έτσι, θα πετύχεις, υποστηρίζουν,  θαυμασμό και κολακευτικά σχόλια. Εσύ, από την άλλη έχεις κάποια παραπανίσια κιλά και αρχίζεις να νιώθεις άβολα στο σώμα σου. Έχεις λοιπόν υιοθετήσει, μια πεποίθηση μη βοηθητική, γιατί απλά η κοινωνία, σου την πέρασε. Γιατί την προσκαλείς, αυτή τη σκέψη; Δεν βλέπεις, πως δεν είναι δικό σου κατασκεύασμα; Τείνει να γίνει αλήθεια, μια πεποίθηση που εσένα δεν σε βοηθά. Ποιά είναι τα γεγονότα εκείνα, που σε κάνουν λιγότερο ελκυστικό από κάποιον άλλο; Πιάσε χαρτί και μολύβι και σημείωσε, μόνο όσα πραγματικά ισχύουν. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου και μάθε να αγαπάς το σώμα σου, όπως είναι. Αν πάλι αποφασίσεις να αλλάξεις, τότε κοίτα να είναι δική σου η απόφαση. Να είναι δικός σου, κατάδικος σου ο στόχος γιατί αν είναι στόχος, που έχουν θέσει άλλοι για εσένα, κινδυνεύεις να μην τον κατακτήσεις και να βρεθείς σε ανισορροπία.

Πάντα, μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αρκεί να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Εάν ξεκινήσουμε να εξερευνούμε τις πεποιθήσεις μας και αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας σχετικά με αυτές, τότε μπορούμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο και σαφώς περισσότερες επιλογές. Η αλλαγή ξεκινά, από εμάς! 

Υπάρχουν δυο κατηγορίες πεποιθήσεων, οι βοηθητικές και οι μη βοηθητικές. Οι βοηθητικές πεποιθήσεις παράγουν ενδυναμωτικές σκέψεις και τονώνουν την αυτοπεποίθηση μας, στηρίζοντας την εξέλιξη μας. Μας βοηθούν να «μετακινηθούμε» μπροστά και να εστιάζουμε στη λύση. Από την άλλη, οι μη βοηθητικές πεποιθήσεις, παράγουν αρνητικές σκέψεις που μας φρενάρουν, γιατί μας δημιουργούν μια εσωτερική σύγκρουση και μας ακινητοποιούν. Μας κάνουν να αισθανόμαστε «κολλημένοι».

Tips: Αντιμετωπίζω τις μη βοηθητικές μου πεποιθήσεις, απαντώντας στις εξής ερωτήσεις: Τι φοβάμαι και δεν μπορώ να αλλάξω; Τι τυχόν ελλείψεις μπορεί να έχω ή να υπάρχουν στο πλαίσιο που εντάσσω τον εαυτό μου; Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να με κρατά «κολλημένο»; Είναι βοηθητικό να καταγράψεις τις απαντήσεις σου, ώστε να αποκαλύψεις και την πραγματική τους διάσταση. Λάβε υπόψη σου, πως το Coaching είναι ένα μέσο, να σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αυτογνωσία σου. Μπορεί να σε «προικίσει» με τα κατάλληλα «εργαλεία» και να σε εκπαιδεύσει, ώστε να «χακάρεις» τις σκέψεις σου και να τις επηρεάζεις προς όφελος σου.

Τώρα, που διάβασες για τις επιλογές σου, τι θα κάνεις; Ποιες σκέψεις θα επιλέξεις να κρατήσεις; Αν έστω και λίγο, σε ενέπνευσε αυτό το άρθρο, θα χαρώ να μάθω τους τρόπους που διάλεξες, για να ομορφύνεις τη ζωή σου!

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;