Παραιτούμαι!

Τι έχεις ακούσει για το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης»; Γνωρίζεις πως το τελευταίο διάστημα σημειώνει ραγδαία κλιμάκωση;

Έχοντας για αφετηρία την έναρξη της πανδημίας, παρατηρείται πως πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν ή αλλάζουν δουλειές. Η μεγαλύτερη εγγεγραμμένη αύξηση σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα τον μήνα Απρίλιο τέσσερα εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν την εργασία τους.

Οι λόγοι που οδηγούν στη εξάπλωση του;

Έρευνες των τελευταίων ετών αναδεικνύουν τα ακόλουθα: Απουσία ενδιαφέροντος για την εργασία, εργοδότες που δεν νοιάζονται αρκετά για την εξέλιξη των εργαζομένων τους, λιγότερο ελκυστικές παροχές, έντονο στρες, πολύωρη εργασία, μη υποστηρικτικό εργασιακό κλίμα, έλλειψη οργανωτικής δομής κ.λπ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος που φλερτάρει με την παραίτηση ή την επιλέγει, είναι η έλλειψη νοήματος. Μια εσωτερική, συναισθηματική ανάγκη που αδυνατεί να ικανοποιήσει ή ακόμη και να εντοπίσει.

Ένα βαθύ ζήτημα που αποτελεί περιεχόμενο αρκετών συνεδριών μου, όπως και συναδέλφων αντίστοιχα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ενδυνάμωσης.

Η παραίτηση είναι ένδειξη κλονισμένης ψυχικής υγείας. Ωστόσο είναι εξίσου συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα.

Η ανθεκτικότητα* αποτελείται από δύο μέρη και ισχύουν τόσο για τα άτομα όσο και για τις ομάδες:

  • Είναι η ικανότητα διαχείρισης των προκλήσεων, των αλλαγών, της αβεβαιότητας, του στρες, της αποτυχίας και των εμποδίων.
  • Είναι η ικανότητα να προχωράς μπροστά. Να μαθαίνεις από τα λάθη του παρελθόντος, τις αποτυχίες και τις δυσκολίες και να έχεις πλέον τη γνώση και την ικανότητα να αντιμετωπίσεις μελλοντικές προκλήσεις και εμπόδια που τυχόν θα έρθουν.

Είναι μύθος ότι ανθεκτικότητα, σημαίνει να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Δεν έχει σκοπό να μας οδηγήσει στην εξουθένωση, ούτε και να ενθαρρύνουμε από την άλλη την ομάδα μας να συνεχίσει όταν ο στόχος ή το αποτέλεσμα δεν έχει πλέον νόημα, έχει αλλάξει ή έχει γίνει επικίνδυνος. Η ανθεκτικότητα απαιτεί να επαναξιολογούμε συνεχώς τη θέση μας με βάση τις νέες πληροφορίες που λαμβάνουμε είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά από το περιβάλλον μας.

Πολλοί παραμένουν σε επαγγέλματα που κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν, ούτε τους ολοκληρώνουν καθώς φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Burnout, μπορεί να αποβεί σωτήριο καθώς ορισμένοι «αναγκάζονται» να παραδεχθούν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν από τη ζωή και την καριέρα τους ή ακόμη και το τι δεν χρειάζονται (έστω, είναι και αυτό μια αρχή).

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τη ζωή μας, ξεκινώντας από κάτι φαινομενικά απλό, την παραίτηση. Το νου σου όμως συνταξιδιώτη του Καλοτάξιδου: Δεν ωφελεί να εξαντλείσαι με επιτυχία και από την άλλη δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό ή γενναίο στο να τα παρατάς.

TipsΓια όσους σκέφτεστε να παραιτηθείτε ή τυχόν μπείτε στον πειρασμό να κρίνετε την απόφαση κάποιου άλλου που παραιτήθηκε:

  • Διατηρείστε την περιέργεια σας και αποβάλλετε την επίκριση. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντλήσετε πολύτιμα διδάγματα από μια συζήτηση με το άτομο που σας υπέβαλε παραίτηση. Δείτε το ως ευκαιρία και αδράξτε την ευκαιρία για αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση.
  • Το να παραιτηθείς είναι απόφαση, όχι ετικέτα. Το να επικρίνεις κάποιον γιατί επέλεξε να παραιτηθεί δεν σε τιμά ούτε σου προσφέρει κάτι. Η παραίτηση είναι μια απόφαση, όχι ένα χαρακτηριστικό χαρακτήρα ή ελάττωμα.
  • Μπορεί να είναι ένα εκπληκτικό σημάδι ανθεκτικότητας. Η ανθεκτικότητα αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων με ευέλικτο τρόπο. Μπορεί να είναι απίστευτα γενναίο να συνεχίσεις να επιμένεις και μπορεί να είναι απίστευτα γενναίο να τα παρατήσεις.

Πιστεύω ότι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή του καθενός, είναι να αποφασίσει αν πρέπει να τα παρατήσει ή να συνεχίσει να επιμένει. Πολλές φορές στη ζωή μας θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το δίλλημα. Πολλές φορές θα θέλουμε να τα παρατήσουμε και σε κάποιες περιπτώσεις αυτή θα είναι και η πιο σοφή επιλογή.

Σε άλλες όμως περιπτώσεις, θα συνεχίζουμε να επιμένουμε και να προσπαθούμε γιατί κατά βάθος θα ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος να εξελιχθούμε είναι να μην εγκαταλείψουμε!

Στο τέλος της ημέρας, είναι δική σου η επιλογή, και χρειάζεται να ζεις άνετα με όποια απόφαση κι αν πάρεις. Και αυτό είναι πραγματικά το μόνο που έχει σημασία.

*Στο Καλοτάξιδο, μπορείς να βρεις άρθρα με εκτεταμένη αναφορά για την εύρεση σκοπού και νοήματος, την ανθεκτικότητα, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, διαχείρισης φόβου κ.λπ.

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;