Λέω ΝΑΙ σε ό,τι με εκφράζει!

«Το ότι έμαθα να λέω όχι ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει για τον εαυτό μου. Όχι μόνο κατάφερα να ξεπεράσω τον φόβο μου για απόρριψη, μα με βοήθησε να αισθανθώ τον έλεγχο. Δεν νιώθω πλέον παγιδευμένος, δυσαρεστημένος ή ένοχος. Αντίθετα αισθάνομαι ενδυναμωμένος και ελεύθερος», μοιράστηκε πρόσφατα ένας coachee σε συνεδρία μας.

Εάν θέλετε και εσείς να κατακτήσετε το ίδιο αίσθημα ελευθερίας και ενδυνάμωσης, πάρτε τον έλεγχο. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και πείτε «όχι» ή πιο σωστά «όχι» χωρίς ενοχές, σε οτιδήποτε δεν σας ευχαριστεί, δεν σας ικανοποιεί, δεν σας ταιριάζει και δεν σας παρακινεί. Αποτελεί μέρος της ατομικής μας ευθύνης. Είστε έτοιμοι, είστε έτοιμες για αυτό έτσι δεν είναι;

Το να λέμε «όχι» δεν σημαίνει ότι είμαστε αγενείς, εγωιστές ή κακοί άνθρωποι. Οι ταμπέλες είναι για τα μπουκάλια, τα προϊόντα, τις συσκευασίες και όχι για τους ανθρώπους. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί μας δυσκολεύουν στο να πούμε το «όχι» που ίσως να χρειάζεται.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί ήταν τόσο εύκολο να πούμε «όχι» όταν ήμαστε παιδιά και γιατί έγινε τόσο δύσκολο τώρα; Τι συνέβη; Τι μπορεί να άλλαξε; Ως παιδιά, μας μάθανε πως το να λέμε «όχι» δεν ήταν ευγενικό ή κατάλληλο. Αν για παράδειγμα λέγαμε «όχι» στους γονείς, τον δάσκαλο, τον θείο, τους παππούδες κλπ, σίγουρα θα μας χαρακτήριζαν ως αγενή άτομα. Το να λέμε «όχι» ήταν εκτός ορίων, ενώ το «ναι» ήταν ευγενικό και ευχάριστο. Τώρα όμως που είμαστε ενήλικες, είμαστε πιο ώριμοι και ικανοί να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ λάθους και σωστού, μια ικανότητα που αναπτύσσεται με την ηλικία και την εμπειρία.

Μπορούμε οι ίδιοι να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, σύμφωνα με τη δική μας κρίση και άλλωστε είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με την προστασία του εαυτού μας. Τα καλά νέα είναι πως αυτό μαθαίνεται. Εκπαιδευόμαστε σε νέες δεξιότητες, παρέχοντας στον εαυτό μας το χώρο και τον χρόνο για να αναπνεύσει το φρέσκο αέρα της αλλαγής. Ας εξετάσουμε πιο κάτω, ορισμένες ωφέλιμες στρατηγικές.

Ως επιβάτες του Καλοτάξιδου, ώρα για επιβίβαση: Αναγνωρίζουμε την αξία μας!

Εάν επιλέξουμε να ζήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με την έγκριση των άλλων ανθρώπων, δεν θα καταφέρουμε να αισθανθούμε ποτέ πραγματικά ελεύθεροι, ολόκληροι και χαρούμενοι. Για να μπορούμε να λέμε «όχι», χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολύτιμοι και σημαντικοί.

Εάν η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας είναι στην πραγματικότητα χαμηλή, αξίζει να θυμόμαστε ότι:

 • Τα προβλήματά μας δεν μας καθορίζουν.
 • Είναι εντάξει να κάνουμε λάθη. Είμαστε άνθρωποι. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε πράγματα που πιθανόν να μετανιώσουμε μετά, άλλωστε το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση.
 • Αυτό που κάνει ένα άτομο σπουδαίο δεν είναι ούτε η εμφάνιση, ούτε τα επιτεύγματά του. Το σημείο «κλειδί» είναι ο σεβασμός και η αγάπη προς τους άλλους, δείγμα ότι νοιαζόμαστε. Με το να παραμένουμε ταπεινοί, μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας καθώς αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες προς βελτίωση.
 • Όλοι είμαστε μοναδικοί, πολύτιμοι και σημαντικοί. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι εσύ μπορεί να διαφέρεις; Είσαι πολύτιμος άνθρωπος, αξίζεις! Κανείς άλλος σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να σου προσφέρει, όσα εσύ μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου.

TipΖητήστε από τους κοντινούς σας ανθρώπους, να σας γράψουν τα δυνατά σας χαρακτηριστικά, αυτά δηλαδή που σας κάνουν ξεχωριστούς και μείνετε να απολαύσετε τη θετική επιρροή που ασκείτε στο περιβάλλον σας. Ενισχύστε την αυτοεικόνα σας.

Επόμενη στάση, το λιμάνι του αναστοχασμού ή αλλιώς «Αξίζει τον κόπο;»

Υπάρχουν φορές που δεσμευόμαστε απέναντι σε κάποιο πρόσωπο ή σε μια συνθήκη και εκεί είναι που γεννιέται η αμφιβολία. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τρόπους για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Τι γίνεται όμως εάν δεν έχουμε καλές δικαιολογίες; Επιλέγουμε να πούμε την αλήθεια μας ή μήπως επιλέγουμε το ψέμα; Μπορείτε να θυμηθείτε μια προσωπική σας εμπειρία; Μια εμπειρία που να είπατε «ναι» και στην πορεία να μετανιώσατε; Τι είδους στρατηγική επίλυσης επιλέξατε; Μήπως αναγκαστήκατε να πείτε ψέματα και νιώσατε ακόμη πιο άσχημα με αυτό; Άραγε μήπως ήταν καλύτερα να πείτε από την πρώτη στιγμή «όχι», ώστε να αποφύγετε το ψέμα; Αναλογιστείτε την αγωνία, το στρες και τη δυσφορία της κατάστασης που νιώσατε βιώνοντας μια ανάλογη εμπειρία. Τι λέτε τώρα στον εαυτό σας, άξιζε τον κόπο;

Πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν αυτές οι δύο τόσο μικρές λέξεις, το «ναι» και το «όχι».

Αν έχετε αποφασίσει ότι αξίζει τον κόπο και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε ένα «όχι» με αυτοπεποίθηση, τότε δοκιμάστε τις παρακάτω απλές και συνάμα αποτελεσματικές συμβουλές.

Tip’s:

 • Να είστε άμεσοι στην επικοινωνία σας, για παράδειγμα «Όχι, δεν μπορώ» ή «Όχι, είναι κάτι που δεν με εκφράζει».
 • Μην ζητάτε συγνώμη που είστε ο αυθεντικός σας εαυτός και μην δίνετε περισσότερες εξηγήσεις από όσες χρειάζονται.
 • Αποφύγετε το ψέμα. Πιθανόν να σας γεννήσει ενοχικά συναισθήματα και είναι ακριβώς αυτό το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε.
 • Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να πείτε «όχι» τώρα παρά να ανησυχείτε αργότερα.
 • Διατηρείστε την ευγενική σας στάση. Φράσεις του τύπου «Ευχαριστώ που με ρώτησες», «Με τιμά η πρόταση σου μόνο που…» λειτουργούν ως γέφυρα προτού επικοινωνήσετε το «όχι» σε κάτι που δεν σας εκφράζει.
 • Δοκιμάστε μια βιωματική άσκηση: Φανταστείτε ένα σενάριο, μια περίπτωση και στη συνέχεια εξασκηθείτε στο πως να εκφράσετε την άρνηση σας, το «όχι» σας είτε μόνοι σας, είτε με κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Ξεκινήστε πρόβες, για να εξοικειωθείτε.
 • Εφόσον είστε σίγουροι πως δεν θέλετε να αναλάβετε κάτι, αποφύγετε τις αναβολές και μιλήστε την αλήθεια σας. Έτσι θα αποφύγετε να παρατείνετε μια κατάσταση γεμάτη δυσφορία, ανησυχία και στρες.
 • Να θυμίζετε στον εαυτό σας πως, η αυτοεκτίμησή σας δεν εξαρτάται από το πόσα κάνετε για άλλους ανθρώπους.
 • Τεντώστε το κορμί, ισιώστε τους ώμους και με βλέμμα σταθερό, πείτε ΝΑΙ σε ότι σας εκφράζει.

Τελευταίο για σήμερα λιμάνι, αυτό της νίκης ή διαφορετικά η εκπλήρωση του άβολου.

Αν τη στιγμή που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα βρεις τη δύναμη να χαμογελάσεις στον εαυτό σου, θα βρεις τη δύναμη και να το λύσεις. Αξίζει να θυμάσαι πως το πιο όμορφο χαμόγελο σε αυτή τη ζωή, είναι το δικό σου. Επέτρεψε στον εαυτό σου να χαμογελά και στρέψε το βλέμμα σου προς το φως που αναζητά η ψυχή σου. Είναι σπουδαίο πράγμα να κατακτά κανείς τον εαυτό του, δεν συμφωνείς;

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;