Κορυφαία Ευρήματα για την Ενσυναίσθηση & Συμπόνια!

Στα προηγούμενα άρθρα για την Ενσυναίσθηση και τη Συμπόνια, αναφέραμε μερικά ευρήματα που ταίριαζαν στην εκάστοτε θεματολογία του κάθε άρθρου. Ωστόσο για να τις καταλάβουμε και να τις κατακτήσουμε πλήρως, είναι υποστηρικτικό να γνωρίζουμε την επιστημονική επικαιρότητα που περιστρέφεται γύρω από αυτές. 

Πιο κάτω επιλέξαμε για εσάς, επιστημονικά ευρήματα που θεωρούμε πως θα σας βοηθήσουν να τις αφομοιώσετε ακόμη καλύτερα.

Η ενσυναίσθηση είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ): Ακόμη και σήμερα, όταν αναφερόμαστε στη νοημοσύνη και την ευφυΐα, θεωρούμε πως αναφερόμαστε στο IQ. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι όμως είναι πως τα αποτελέσματα ενός IQ τεστ είναι πολλές φορές παραπλανητικά και δεν μπορούν να προβλέψουν τη πορεία της ζωής ή και μίας καριέρας ενός ατόμου. Για να μπορέσει να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ακρίβεια χρειάζεται να συμπεριλάβουμε άλλη μία σημαντική μεταβλητή σε αυτήν την εξίσωση. Την συναισθηματική νοημοσύνη, γνωστή και ως EQ (Emotional Intelligence).

Ο DanielGoleman«πατέρας» της συναισθηματικής νοημοσύνης, στο ομώνυμο βιβλίο του εκτός του ότι αναφέρει την ενσυναίσθηση ως ένα κύριο συστατικό του EQ, αναφέρει και πως αυτή αναπτύσσεται μέσα από 3 στάδια.

  • Τη γνωστική ενσυναίσθηση, που είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τι σκέφτεται ή αισθάνεται κάποιος άλλος, ενώ δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει συναισθηματική δέσμευση από τον παρατηρητή.
  • Τη συναισθηματική ενσυναίσθηση, που είναι η ικανότητα να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα κάποιου άλλου, κι έτσι να κατανοούμε αυτό το άτομο σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Η συναισθηματική ενσυναίσθηση δεν είναι απλώς θέμα γνώσης του πώς αισθάνεται κάποιος, αλλά δημιουργεί μία πραγματική σχέση σύνδεσης με αυτό το άτομο.
  • Και τέλος, τη συμπονετική ενσυναίσθηση. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα η ενσυναίσθηση και η συμπόνια είναι δύο έννοιες που συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους. Αυτό είναι καλό να το έχουμε υπόψη όταν έχουμε κατανοήσει αυτές τις δύο έννοιες και διαβάζουμε το οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Το τρίτο στάδιο της ενσυναίσθησης, η συμπονετική ενσυναίσθηση που μας ανέφερε ο Golemanμοιάζει κοντά σε αυτό που ονομάζουμε συμπόνια. Ωστόσο, Goleman επέλεξε να ενώσει αυτές τις δύο έννοιες υπό το ίδιο πρίσμα και να παρουσιάσει τη συμπόνια ως το τρίτο και τελικό στάδιο της ενσυναίσθησης.

Πώς λειτουργεί; 

Σύμφωνα με ένα άρθρο του πανεπιστημίου του Lesly, ειδικοί στον τομέα της κοινωνικής νευροεπιστήμης έχουν αναπτύξει δύο θεωρίες στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την ενσυναίσθηση. Η πρώτη, είναι η Θεωρία Προσομοίωσης, η οποία προτείνει ότι η ενσυναίσθηση οφείλεται στο γεγονός ότι, τείνουμε να «προσομοιώνουμε» ή εκπροσωπούμε το ίδιο συναίσθημα που θεωρούμε ότι αισθάνεται και αυτός που παρατηρούμε, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως αισθάνεται.

Ωστόσο, σε αυτό υπάρχει και μια βιολογική συνιστώσα που αναφέραμε και στο εισαγωγικό άρθρο της Ενσυναίσθησης και της Συμπόνιας. Οι κατοπτρικοί νευρώνες που πυροδοτούνται όταν, οι άνθρωποι παρατηρούν και βιώνουν κάποιο συναίσθημα. Υπάρχουν επίσης τμήματα του εγκεφάλου στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό που εμφανίζουν αλληλοεπικάλυψη ενεργοποίησης τόσο για αυτο-εστιασμένες όσο και για άλλες εστιασμένες σε άλλους σκέψεις και κρίσεις.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι, η άλλη επιστημονική εξήγηση της ενσυναίσθησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Θεωρία Προσομοίωσης. Αυτή είναι η Θεωρία του Νου, η ικανότητα κάποιος να «καταλαβαίνει τι σκέφτεται και αισθάνεται ένα άλλο άτομο βάσει κανόνων για το πώς πρέπει να σκέφτεται ή να αισθάνεται κάποιος». Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνωστικές διαδικασίες της σκέψης για να εξηγήσουν την ψυχική κατάσταση των άλλων.

Αναπτύσσοντας θεωρίες σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά, τα άτομα μπορούν να προβλέψουν ή να εξηγήσουν τις ενέργειες των άλλων, σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεωρία του Νου, πολλές φορές χρησιμοποιείται ως εργαλείο βοηθητικό εργαλείο στη διάγνωση παιδιών με αυτισμό, τα οποία είναι γνωστό πως έχουν δυσχέρεια στην αναγνώριση συναισθημάτων σε άλλους και δυσκολεύονται να «μπουν στα παπούτσια» κάποιου άλλου.

Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής συναίνεση, είναι πιθανό ότι η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει πολλαπλές διαδικασίες που ενσωματώνουν τόσο αυτόματες, συναισθηματικές όσο και μαθημένες εννοιολογικές ανταποκρίσεις, ανάλογα με το πλαίσιο και την κατάσταση.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμους συνδέσμους και αναφορές, τόσο από άρθρα όσο και από βιβλία, ώστε να ενισχύσετέ τις γνώσεις σας αναφορικά με αυτές τις δύο οντότητες.

Συναισθηματική Νοημοσύνη

  • «Συναισθηματική Νοημοσύνη», Daniel Goleman (Βιβλίο).
  • Θεωρία του Νου https://www.psychologytoday.com/us/blog/socioemotional-success/201707/theory-mind-understanding-others-in-social-world – επεξηγηματικό άρθρο για τη Θεωρία του Νου και τις πτυχές της με σύγχρονα ευρήματα.
  • Κατοπτρικοί Νευρώνες https://greatergood.berkeley.edu/article/item/do_mirror_neurons_give_empathy – επεξηγηματικό άρθρο για τους Κατοπτρικούς Νευρώνες σε σχέση με την ενσυναίσθηση.

Συνεχίστε να “ταξιδεύετε” με το Καλοτάξιδο και μοιραστείτε ελεύθερα σκέψεις ή και συναισθήματα, ερωτήματα και ότι άλλο σας είναι σημαντικό.

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;