«Καν’ το και ας φοβάσαι!»

Ο προορισμός μας σήμερα; Η ισορροπία μας, εν μέσω μιας ανισόρροπης συνθήκηςΓίνεται; Γίνεται! Για να έχεις φτάσει μέχρι εδώ σήμερα, είσαι άνθρωπος των προκλήσεων. Έχεις γεννηθεί με μια αποστολή. Μείνε να στηρίξεις τον εαυτό σου και το είναι σου καλύτερα. Μπορείς!

Μα καλά, δεν είναι δύσκολο; Ναι, είναι! Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Θυμάσαι μήπως τι έλεγες αρχικά στον εαυτό σου, κάθε φορά που είχες να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις; Ξεπηδούσανε μπροστά σου δράκοι, που νόμιζες ότι θα σε καταπιούν. Έτρεμες το φόβο της αλλαγής και τη μοναξιά που μπορεί να σε συντρόφευε. Ένιωθες ότι θα σε κατασπαράξουν όλα αυτά και θα σε απογυμνώσουν. Αρνιόσουν να αντιδράσεις και ο φόβος της αδυναμίας μέσα σου, φώλιαζέ όλο και πιο βαθιά. Έλεγες πως «όλο αυτό είναι πολύ για εσένα»* και πως δεν ήσουν σε θέση να το ελέγχεις.

Μήπως θυμάσαι από την άλλη τι έλεγες στον εαυτό σου, όταν έβγαινες από μια τέτοια δύσκολη συνθήκη; Πως αισθανόσουν; Τι σκέψεις έκανες; Σίγουρα, σκεφτόσουν πως πάει πια, πέρασε. Αισθανόσουν ανακούφιση, ηρεμία, αγαλλίαση. Ένιωθες περηφάνια και ψιθύριζες δειλά στον εαυτό σου, πως τα κατάφερες. Απορούσες με τις δυνάμεις σου και αναρωτιόσουν «Εγώ, το έκανα; Αλήθεια πέτυχα; Μα, καλά πως;» Ο Martin Luther King, ανέφερε πως «Μια μέρα ο φόβος χτύπησε την πόρτα. Το θάρρος σηκώθηκε και πήγε να ανοίξει και είδε πως δεν υπήρχε κανείς.» Το ίδιο συνέβη και σε εσένα. Ήταν το θάρρος σου, που σε έσπρωξε να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να βγεις πιο «πλούσιος». Να αποδυναμώσεις αυτό που κάποτε σε τρόμαξε.

Έτσι, θα περάσει και αυτό που σήμερα βιώνεις. Η λέξη ΚΡΙΣΗ στα Κινέζικα σημαίνει ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πρόκειται για διπλό μήνυμα, άρα σημαίνει πως δεν είσαι σε αδιέξοδοΚι όταν περάσει, θα θυμάσαι πόσο δυνατός άνθρωπος υπήρξες. Το ερώτημα είναι, εάν μπορείς να αλλάξεις όχι από φόβο, ούτε από το καθήκον αλλά από αγάπη. Το αντέχεις; Αντέχεις να αγαπάς εσένα; «Η σοφία σου θα εμφανιστεί όταν κοιτάξεις μέσα στην καρδιά σου. Αυτός που κοιτάει έξω ονειρεύεται. Αυτός που κοιτάει μέσα, αφυπνίζεται», διατύπωσε κάποτε ο Dr. Carl Jung. Ο Charlie Chaplin από την άλλη εξέφρασε πως «Τη δύναμη τη χρειαζόμαστε μόνο όταν θέλουμε να επιβάλλουμε κάτι. Διαφορετικά λίγη αγάπη αρκεί για όλα τα άλλα».

Εσύ που θα εστιάσεις λοιπόν; Έξω από εσένα ή μέσα σου; Τι είναι σοφό να κάνεις; Θα αφήσεις την αγάπη να σε πάει μπροστά;

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε μια τραμπάλα. Ναι, σωστά. Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα μιας παιδικής χαράς. Γίνε για λίγο και πάλι παιδί. Τότε που αγκάλιαζες τους φόβους σου και που ακόμη και όταν έπεφτες, ήξερες πως να σηκωθείς. Τότε που καμάρωνες με τα σημάδια στα γόνατα και στους αγκώνες. Σημάδια που φανέρωναν πως μπορείς. Γιατί, μπορείς άνθρωπε! Να πέσεις, να σηκωθείς, να ξανά πέσεις και ξανά από την αρχή. Θυμήσου ακόμη, τους λόγους που σε στηρίζανε στο να αντισταθείς στον πόνο και να ξανά σηκωθείς. Μήπως ήταν η ανάγκη για παιχνίδι; Μήπως οι φόβοι σου είχαν τρομάξει από το πάθος για ζωή; Μήπως γιατί φλέρταρες περισσότερο με την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση; Σκέψου και νιώσε ελεύθερα οτιδήποτε λειτούργησε για εσένα καλά.

Όσο ήσουν στην τραμπάλα, αυτό που χρειαζόσουν ήταν, να πετύχεις την πολυπόθητη ισορροπία σε μυαλό και σώμα. Έτσι έμενες συγκεντρωμένος στο σκοπό σου. Όριζες, ως παιδί, το μυαλό σου και έτσι μπορούσες να ορίσεις και το σώμα σου. Καθισμένος στην τραμπάλα έγερνες πότε από τη μια και πότε από την άλλη. Βρισκόσουν πότε πάνω, πότε κάτω. Ζούσες την ανύψωση, όπως και την πτώση. Τότε σου φάνταζε φυσιολογικό. Τώρα πως και θαρρείς ότι είναι αφύσικο; Πως και πιστεύεις ότι αφού έπεσες, είναι δύσκολο να σηκωθείς ξανά; Πως και θαρρείς ότι μπορείς να απολαύσεις την ανύψωση, εάν δεν νιώσεις την πτώση; Πως θα εκτιμήσεις την ισορροπία, εάν δεν σταθείς και στις δυο πλευρές;

«Στη μέση του χειμώνα ανακάλυψε ότι μέσα σου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι», είπε ο Albert Camus. Tότε με λιγότερες γνώσεις, δίχως εμπειρίες τα κατάφερνες. Τώρα τι χρειάζεσαι για να ισορροπήσεις; Το μοναδικό αντίδοτο στο φόβο είναι η δράση. Για αυτό ΔΡΑΣΕ! Δοκίμασε, αποδοκίμασε, σύγκρινε, απέρριψε, κράτα και κατέληξε στη λύση που σου χαρίζει την ισορροπία που χρειάζεσαι στο μυαλό και στο σώμα. Μάθε να μετατρέπεις το έτυχε, σε έτσι το θέλησα. «Αυτό από μόνο είναι λύτρωση», Irvin D. Yalom.

Αν το άρθρο που μόλις διάβασες, μπορούσα να το αποτυπώσω σε μια φράση μονάχα, θα επέλεγα τον τίτλο από το βιβλίο της Sujan Jeffers. Δηλαδή, «Καν’ το και ας φοβάσαι»*.

«Δίνω άδεια στον εαυτό μου να …….», συμπλήρωσε εσύ τη φράση με ότι σου κάνει νόημα.

* «Καν’ το και ας φοβάσαι», Sujan Jeffers, εκδόσεις Διόπτρα 1999

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;