Γράφει η Κατερίνα Μόσχου, Founder & Managing Partner της Human2Human.
Η έμπρακτη άσκηση συμπεριληπτικής ηγεσίας, προϋποθέτει συνειδητές προσπάθειες. Ποιες να είναι αυτές;
📢 Συνεχίζοντας με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Harvard University, μία ερώτηση που τέθηκε τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις, ήταν «πώς αξιολογείτε τον εαυτό σας ως ηγέτης στο πλαίσιο της αυτοπεποίθησης;»
Τα αποτελέσματα παρουσίασαν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τάσεις. Καταρχάς, οι γυναίκες ήταν πολύ πιο αυστηρές στην αυτοαξιολόγησή τους έναντι των ανδρών, κυρίως στις ηλικίες από 25-40 ετών. Ωστόσο, από την ηλικία των 40 ετών και άνω, οι αξιολογήσεις συγχωνεύονται.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα συμβαδίζουν και με άλλες έρευνες, που δείχνουν ομοίως πως οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποβάλουν αίτηση για υψηλές θέσεις εργασίας, εκτός και εάν είναι σίγουρες ότι πληρούν τα περισσότερα από τα αναφερόμενα προσόντα.
🔎Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;
Πιθανόν σε κοινωνικές προσδοκίες, στερεότυπα φύλου και έλλειψη υποστήριξης στον χώρο εργασίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Υπάρχει περιθώριο να αλλάξει αυτή η τάση;
Είναι πιθανό τα χαμηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε νεότερες ηλικίες να παρακινήσουν τις γυναίκες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Να είναι πιο ανθεκτικές και να είναι πιο δεκτικές στην ανατροφοδότηση από το περιβάλλον τους. Αυτό θα μπορούσε να τις καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματικούς ηγέτες μακροπρόθεσμα.
Οι Οργανισμοί, από την άλλη, μπορούν να συμβάλλουν στην μετακίνηση της τάσης αυτής.
Ως αξιόπιστη «πυξίδα» για τον παραπάνω προορισμό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η ακόλουθη λίστα:
– Ένταξη σε προγράμματα mentoring
-Ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας για την ισότητα των φύλων. Προσοχή: Το μήνυμα δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε τον άνδρα από όλο αυτό. Γιατί εάν αυτό το αφήσουμε να συμβεί, τότε έχουμε πέσει σε ξέρα και το πλοίο, μαζί και το πλήρωμα, θα υποστούν βλάβη ανυπολόγιστη.
–Δημιουργία περιβάλλοντος που να υποστηρίζει την αυτοπεποίθηση και την ανάπτυξη των γυναικών
-Ανάθεση ηγετικών ρόλων σε γυναίκες, μέσα από projects ή τμήματα που τους επιτρέπουν να αναδείξουν τις ικανότητές τους
–Δημιουργία δικτύων και ομάδων εργασίας που υποστηρίζουν τις γυναίκες ηγέτες, προωθώντας την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων
🙌 Εσείς, τι άλλο θα προτείνατε; Τι επιπλέον θα μπορούσε να προστεθεί στην παραπάνω λίστα δράσεων για ένα πιο συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον;
Όσο τρέχουν τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, έρχεται και κάτι ακόμη που είναι καίριο να προστεθεί στην παραπάνω λίστα: Πίστη και Αφοσίωση στον Άνθρωπο, που γεννήθηκε για να κατακτά πτυχές του και να υποστηρίζει με θάρρος τις προκλήσεις που έχει η ζωή.