«Ενσυναίσθηση και Συμπόνια», (μέρος α’)

Εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές τους και γιατί μας είναι τόσο σημαντικές;

Πολλές φορές (λανθασμένα) θεωρούμε ότι, οι μεγαλύτερες ηγετικές προσωπικότητες νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και πως αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ενσυναίσθηση έχει αρχίσει να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μία ηγετικής προσωπικότητας. 

Συγκεκριμένα, διακεκριμένοι καθηγητές και επιχειρηματίες όπως είναι ο Ernst Wilson III (πρύτανης του AnnenbergSchool for Communication and Journalism του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια), υπογραμμίζουν την ενσυναίσθηση, ως το κύριο χαρακτηριστικό ενός πετυχημένου ηγέτη. Επίσης, το περιοδικό TIME, σε ένα πρόσφατο τεύχος του συμμερίζεται την άποψη του, αναφέροντας μελέτες του DDI που υποδεικνύουν ότι, η σωστή επικοινωνία και η κατανόηση είναι τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά μίας ηγετικής φιγούρας. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως ένα 20% των εταιριών με έδρα τις ΗΠΑ προσφέρουν εκπαίδευση ενσυναίσθησης (empathy training) στους διευθυντές και τους διαχειριστές τους.

Πολλές φορές βέβαια, φαίνεται να μπερδεύουμε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Δυο οντότητες που μοιάζουν να τέμνονται αλλά ωστόσο, διαφέρουν από την αρχή τους. Για να καταλάβουμε όμως τις διαφορές τους και προκειμένου να εκτιμήσουμε τα οφέλη τους, χρειάζεται αρχικά να κατανοήσουμε την κάθε μία ξεχωριστά.

Ενσυναίσθηση

Με απλά λόγια, η ενσυναίσθηση είναι το να νιώθεις ότι (θεωρείς) ότι νιώθει και ο άλλος. Χάρη στη ραγδαία εξέλιξη των νευροεπιστημών τις τελευταίες δεκαετίες, επιστήμονες κατάφεραν να συνδέσουν αυτό το φαινόμενο με κάτι που ονομάζεται «κατοπτρικοί νευρώνες» ή αλλιώς «mirror neurons», οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να μιμούνται το συναίσθημα που φαίνεται να νιώθει κάποιος άλλος. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε κάποιον να κόβει το δάχτυλό του, αυτομάτως, ενδέχεται να νιώσουμε ένα δείγμα αυτού του πόνου κι εμείς.

Ωστόσο, η ενσυναίσθηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε αρνητικά συναισθήματα. Μπορούμε να νιώσουμε συναισθήματα όπως χαρά και αυτοεκπλήρωση, όταν πιάνουμε στοιχεία αυτών των συναισθημάτων σε κάποιον άλλον.

Πολλές φορές όμως, αυτό το συναίσθημα δεν έρχεται κατευθείαν και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και λίγο τη φαντασία μας για να το νιώσουμε. Κάτι σαν την έκφραση «μπαίνω στα παπούτσια του άλλου». Αυτή η έκφραση ίσως να αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πως η φαντασία μας σε συνδυασμό με τους κατοπτρικούς νευρώνες μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε τα συναισθήματα όσων μας περιβάλλουν.

Συμπόνια

Από την άλλη, η συμπόνια φαίνεται να πηγαίνει την ενσυναίσθηση ένα βήμα παραπέρα. Όταν έχεις συμπόνια, πέρα από το να αναγνωρίζεις και να νιώθεις τον πόνο του άλλου (ενσυναίσθηση), κάνεις το καλύτερο δυνατό για να τον απαλύνεις από αυτόν.

Επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, έχουν εντοπίσει 4 επίπεδα, στάδια που σχετίζονται με την συμπόνια, αυτά είναι:

  • Συνειδητοποίηση του πόνου.
  • Συμπαθητική ανησυχία που σχετίζεται με το συναίσθημα του πόνου.
  • Θέληση για ανακούφιση αυτής της ταλαιπωρίας του άλλου.
  • Ανταπόκριση ή ετοιμότητα για ανακούφιση αυτού του πόνου.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο οντοτήτων φαίνεται να είναι σχετικά απλές και προφανείς όπως, φαίνεται από τις περιγραφές τους. Όπως προαναφέραμε, η συμπόνια φαίνεται να είναι το επόμενο βήμα μετά την ενσυναίσθηση, αφού τα χαρακτηριστικά της συμπεριλαμβάνουν δράση, πέρα από την απλή κατανόηση της εκάστοτε κατάστασης. 

Οι διαφορές τους, ωστόσο, πέρα από το επιφανειακό τους επίπεδο, εντοπίζονται και σε βιολογικό. Οι νευροεπιστήμονες Tania Singer και Olga Klimecki, πραγματοποίησαν μελέτες που συγκρίνουν την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Δύο πειραματικές ομάδες εκπαιδεύτηκαν για να ασκήσουν ενσυναίσθηση ή συμπόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν συναρπαστικές διαφορές στην αντίδραση του εγκεφάλου στους δύο τύπους εκπαίδευσης. 

Πρώτον, η εκπαίδευση ενσυναίσθησης ενεργοποίησε την διέγερση στη νήσο, (περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα και την αυτογνωσία) και την ενεργοποίηση στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου (συνδέεται με το συναίσθημα και τη συνείδηση) καθώς και την καταγραφή του πόνου. Η ομάδα συμπόνιας, ωστόσο, διέγειρε τη δραστηριότητα στον μέσω κογχομετωπιαίο φλοιό (που συνδέεται με τη μάθηση και την ανταμοιβή στη λήψη αποφάσεων), καθώς και τη δραστηριότητα στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα (επίσης συνδεδεμένο με το σύστημα ανταμοιβής).

Δεύτερον, οι δύο τύποι εκπαίδευσης οδήγησαν σε πολύ διαφορετικά συναισθήματα και στάσεις απέναντι στη δράσηΗ ομάδα ενσυναίσθησης φάνηκε να νιώθει να έχει ένα αίσθημα ενόχλησης αναφορικά με την ενσυναίσθηση. Η ομάδα συμπόνιας, από την άλλη, δημιούργησε ένα θετικό συναίσθημα στα μέλη της ομάδας. Η ομάδα συμπόνιας κατέληξε να αισθάνεται πιο ευγενική και πιο πρόθυμη να βοηθήσει άλλους από την ομάδα ενσυναίσθησης. 

Μείνετε συντονισμένοι στο «Καλοτάξιδο» καθώς θα αναρτηθούν περισσότερα άρθρα αναφορικά με την Ενσυναίσθηση και την Συμπόνια.

Το «ταξίδι» που θα ακολουθήσει έχει σκοπό να προσφέρει περισσότερα για τη χρησιμότητά τους καθώς και για το πως κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει και να εκπαιδεύσει τον εαυτό του σε αυτές τις δυο οντότητες.

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;