Ενισχύω την αυτοπεποίθησή μου!

Όταν η αυτοπεποίθηση μας, σκοράρει ψηλά νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Να κατακτήσουμε τον πιο προκλητικό στόχο, να μαγέψουμε ακόμη και τον πιο δύσκολο συνομιλητή μας, να ελιχθούμε σε μια συνάντηση και να εμπνεύσουμε το ακροατήριο μας. Να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και να κερδίσουμε την προσοχή, όλων εκείνων που μας ενδιαφέρουν. Αυτοπεποίθηση! Μια λέξη, με ισχυρό νόημα για τον καθένα μας. Νιώθουμε αισιόδοξοι και γεμάτοι ενέργεια, με συνέπεια να παρακινούμε τον εαυτό μας πιο εύκολα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, προς όποια κατεύθυνση επιθυμούμε καθώς, όλα δείχνουν τόσο εύκολα να συμβούν.

Τι καλά, να βιώναμε παντοτινά τέτοιου είδους συναισθήματα. Μα στην πραγματική ζωή, οι συνθήκες μεταβάλλονται τόσο γρήγορα που τις φορές εκείνες που το στρες, το άγχος και οι προβληματισμοί της καθημερινότητας μας καταβάλλουν, δεν συνειδητοποιούμε, πως η αυτοπεποίθηση μας μειώνεται. Ξεφουσκώνει σιγά, σιγά σαν το μπαλόνι, λίγο προτού το δέσεις, για να κρατήσει όλο τον «αέρα» που του έχεις δώσει. Κάπως έτσι μεταβάλλονται και τα συναισθήματα μας. Την αισιοδοξία την διαδέχεται η αδυναμία και η κόπωση, που είναι «ξαδερφάκια» με την απαισιοδοξία και την κατήφεια. Μεγάλη «αδερφή» των δύο τελευταίων είναι η απογοήτευση, όπου προσκαλεί με τη σειρά της στην ίδια παρέα, τη «φίλη» της την αδράνεια. 

Μήπως να εξετάσουμε όλες μας τις επιλογές, προτού μας συναντήσει και η κυρία καθήλωση, που με τη σιωπή της θα μας ξεκουφάνει και θα μας κουράσει ακόμη περισσότερο; 

Το Καλοτάξιδο, σε προτρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου κατάλληλα, ώστε να διατηρείς την αυτοπεποίθηση σου, σε υψηλά επίπεδα. Μαθαίνεται, αρκεί να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τα εξής: Ξεκίνα να συμπεριφέρεσαι σαν τον ηγέτη, που θέλεις να γίνεις μελλοντικά. Τι να κάνεις; Ας αναφερθούμε για παράδειγμα στη διεξαγωγή μιας σημαντικής συνάντησης για εσένα. Πως συμπεριφέρεσαι; 

Είσαι έτοιμος; Η λίστα σου, είναι η παρακάτω. 

Διατήρησε έντονη οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου. Μην κοιτάς δεξιά και αριστερά ή το κινητό σου. Ασχολήσου μόνο με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου και δείξε του πόσο σημαντικός είναι για εσένα. Θα κερδίσεις τον σεβασμό του, εφόσον του δείξεις πρώτος ότι τον σέβεσαι.

Η δύναμη της χειραψίας, όχι αυτή του ψαριού -που κρέμεται ο καρπός- αλλά αυτή του νικητή! Κράτα δηλαδή ανοιχτή την παλάμη σου, προτού δώσεις το χέρι σου. Ακόμη και την πρώτη φορά που γνωρίζεις κάποιον, δείξε ενθουσιασμό και κάνε τον να νιώσει όμορφα.

Επεδίωξε, κατά τη χειραψία και ένα γρήγορο άγγιγμα στην πλάτη. Φέρτε στη μνήμη σας χειραψίες σπουδαίων προσώπων. Πόσες συμβολικές κινήσεις πραγματοποιούν, όταν χαιρετούν; Μάθε και εσύ από τους ισχυρούς, όλα όσα μπορούν να υποστηρίξουν το σκοπό σου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σου, να θυμάσαι πως δεν είσαι ένας ακόμη συμμετέχων, αλλά κάποιος σπουδαίος με ενεργό ρόλο! Δείξε το πόσο νοιάζεσαι για όσα συμβαίνουν στην συνάντηση.

Να πατάς καλά στα πόδια σου ή αλλιώς να είσαι γειωμένος με το έδαφος. Φρόντισε οι πατούσες σου να ακουμπούν στο πάτωμα καλά και σταμάτα να σταυρώνεις τα πόδια σου ή να τα κουνάς δεξιά και αριστερά, γιατί έτσι στέλνεις μήνυμα στον συνομιλητή σου, πως είσαι νευρικός ή ότι αμύνεσαι.

Φτάσαμε και στο αγαπημένο μου: Κάνε τον εαυτό σου να δείχνει μεγάλος και το παράδοξο είναι πως σε προτρέπει ένας μικροκαμωμένος άνθρωπος!Κατέλαβε ακόμη περισσότερο χώρο στο τραπέζι της συνάντησης από αυτόν που πραγματικά χρειάζεσαι. Άπλωσε επιμελώς τα χέρια σου και έλεγχε τις κινήσεις σου. Να μην δείχνεις χαοτικός, αλλά ισχυρός και έτοιμος για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Μην σταυρώνεις τα χέρια σου, δείχνει αμηχανία. Προσπάθησε να έχεις ανοιχτό το σώμα σου, για να μπορείς να αναπνέεις σωστά και τέντωσε σε ορθή γωνία την πλάτη σου. Μην ξεχνάς τις παλάμες! Ανοιχτές, γιατί δείχνει ισχύ, κύρος και δύναμη.

Φρόντισε να έχεις θέση στο τραπέζι της συνάντησης. Κάθισε, ώστε να σε δούνε όλοι. Τι και αν δεν υπάρχει καρέκλα; Τρέξε να βρεις και να την τοποθετήσεις σε περίοπτη θέση. Μη στέκεσαι διακριτικά σε μια γωνία στον τοίχο, πίσω από τους άλλους για να μην ενοχλείς. Να ενοχλήσεις είναι ο στόχος σου, ώστε να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Όπως διαπίστωσες διαβάζοντας τα παραπάνω, δεν γεννιόμαστε με αυτοπεποίθηση, μαθαίνουμε όμως να την κατασκευάζουμε. Αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους ισχυρούς ανθρώπους που ασκούν ηγεσία. Την κατασκευάζουν, ώστε να μπορούν να παρακινούν τον εαυτό τους καλύτερα. Εσύ, τι θα επιλέξεις να κάνεις τώρα που ξέρεις; Θα συνεχίσεις να κάνεις ευχές ή θα ξεκινήσεις να θέτεις στόχους για την αυτοβελτιώση σου;

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;