“Εκπαιδεύοντας” τον εγκέφαλο μας για τον “Σύγχρονο Αγώνα Δρόμου”, μέρος δ’

Στα προηγούμενα άρθρα της σειράς που σχετίζονται με την Συναισθηματική Ανθεκτικότητα, εξερευνήσαμε τι είναι, πώς μπορούμε να τη κατακτήσουμε και τις βασικές της πτυχές.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε πλήρως οποιαδήποτε δεξιότητα πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε, να μάθουμε πως προσεγγίζεται από τους ειδικούς που τη μελετούν, πως ορίζεται και ποιες άλλες διεργασίες/δεξιότητες τη συνοδεύουν. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η βαθύτερη κατανόηση της Συναισθηματικής Ανθεκτικότητας, ως μία ανθρώπινη δεξιότητα, ώστε να μπορούμε να την κατακτήσουμε πιο εύκολα και πιθανότατα σε λιγότερο χρόνο.

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα που μας στηρίζει να ελέγχουμε το συναίσθημά μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμη στο να κάνουμε πέρα τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου μας και να μπούμε σε μία κατάσταση που δύναται να μας ωφελήσει. Επίσης, μπορεί να μας στηρίξει στο να σταθούμε στα πόδια μας σε δύσκολες καταστάσεις όπως είναι το πένθος ή η αίσθηση αβεβαιότητας για το αύριο.

Παρόμοια με άλλα στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας όπως είναι το IQ, και η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη, έτσι και η Συναισθηματική Ανθεκτικότητα, είναι ένα χαρακτηριστικό που μας συνοδεύει και αναπτύσσεται από τη γέννηση μέχρι και το τέλος της ζωής μας. 

Μελέτες, έχουν δείξει ότι οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν σωστά μικρά άγχη που εμφανίζονται στην καθημερινότητα και να ανταποκριθούν καλύτερα σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Δεν είναι μόνο ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητά μας, αλλά μπορεί να μας ωφελήσει και σε πιο σπάνιες καταστροφολογικές καταστάσεις.

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρείς βασικούς πυλώνες της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, οι οποίοι όταν τους γνωρίζουμε και τους χρησιμοποιήσουμε σωστά, αναπτύσσουμε ή και βελτιώνουμε αυτή μας την δεξιότητα. Οι τρείς αυτοί πυλώνες είναι οι εξής:

Τα φυσικά στοιχεία

Συμπεριλαμβάνουν τη σωματική δύναμη/ανθεκτικότητα, την ενέργεια, την καλή σωματική μας υγεία και αντοχή.

Τα νοητικά ή ψυχολογικά στοιχεία

Συμπεριλαμβάνουν την προσαρμοστικότητα, την προσοχή και συγκέντρωση, την αυτοπεποίθηση, την συναισθηματική συνείδηση και ρύθμιση καθώς και τις ικανότητες συλλογισμού.

Τα κοινωνικά στοιχεία

Συμπεριλαμβάνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις (εργασία, οικογένεια, κοινότητα κ.λπ.), τη συμμόρφωση στους κανόνες ομάδας και την επικοινωνία και συνεργασία.

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα που όλοι μας έχουμε, έως έναν βαθμό. Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί για το πόσο καλά όμως ένα άτομο μπορεί να διαχειριστεί το στρες ή και το άγχος. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τείνουν να μοιράζονται οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι:

Συναισθηματική επίγνωση

Άτομα με συναισθηματική επίγνωση καταλαβαίνουν τι αισθάνονται και γιατί. Καταλαβαίνουν επίσης καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων επειδή είναι περισσότερο σε επαφή με τον δικό τους εσωτερικό κόσμο. Αυτός ο τύπος συναισθηματικής κατανόησης επιτρέπει στους ανθρώπους να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε δύσκολες καταστάσεις, να ρυθμίζουν καλύτερα το συναίσθημά τους και να αντιμετωπίζουν δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα όπως ο θυμός ή ο φόβος.

Επιμονή

Είτε οδεύουν προς την επίτευξη των στόχων τους είτε σε στρατηγικές εσωτερικής αντιμετώπισης, είναι προσανατολισμένοι- εμπιστεύονται τη διαδικασία και δεν τα παρατάνε. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται αβοήθητοι ή απελπισμένοι όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να προσπαθούν για να επιτύχουν έναν στόχο όταν αντιμετωπίζουν κάποιο εμπόδιο.

Εσωτερική πηγή ελέγχου

Πιστεύουν ότι, αντί για εξωτερικές δυνάμεις, έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται με λιγότερο άγχος, επειδή τα άτομα με εσωτερική πηγή ελέγχου και μια ρεαλιστική άποψη του κόσμου μπορούν να είναι πιο ενεργά στην αντιμετώπιση των στρεσογόνων ερεθισμάτων στη ζωή τους, περισσότερο προσανατολισμένα στη λύση και να αισθάνονται μια μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου, η οποία αποφέρει λιγότερα στρες.

Αισιοδοξία

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι βλέπουν επίσης τα θετικά στις περισσότερες καταστάσεις και πιστεύουν στη δύναμή τους. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προβλήματα σε μία κατάσταση και τείνουν να βλέπουν περισσότερες επιλογές.

Υποστήριξη

Η κοινωνική υποστήριξη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής ευεξίας. Ενώ οι ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να είναι ισχυρά άτομα από μόνοι τους, φαίνεται να γνωρίζουν την αξία της κοινωνικής υποστήριξης και περιτριγυρίζονται από υποστηρικτικούς ανθρώπους.

Αίσθηση του χιούμορ

Οι άνθρωποι με έντονη συναισθηματική ανθεκτικότητα μπορούν να γελάσουν με τις δυσκολίες της ζωής και να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ. Αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς αλλάζει την προοπτική κάποιου από το να βλέπει τα πράγματα ως απειλή και τα κάνει να μοιάζουν περισσότερο με μια πρόκληση, Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στο άγχος. Τείνουν επίσης να γελάνε πιο συχνά, και αυτό φέρνει οφέλη επίσης.

Προοπτική

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους (αντί να τα αρνηθούν), να δουν τα εμπόδια ως προκλήσεις και να βγουν πιο δυνατοί μέσα από αυτά. Μπορούν επίσης να βρουν νόημα στις προκλήσεις της ζωής αντί να παραμείνουν παθητικοί και να βλέπουν τον εαυτό τους ως απλά ένα θύμα.

 Όπως μπορείτε να καταλάβατε από το παραπάνω άρθρο η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι, έως βαθμό, κάτι έμφυτο. Μερικοί άνθρωποι, από τη φύση τους, αναστατώνονται λιγότερο από αλλαγές και εκπλήξεις, κάτι που παρατηρείται από τη βρεφική ηλικία και τείνει να είναι σταθερό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα σχετίζεται επίσης με ορισμένους παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως είναι η ηλικία, το φύλο και το τραύμα.

Ωστόσο, η συναισθηματική ανθεκτικότητα μπορεί να αναπτυχθεί με προσπάθεια. Εάν ξέρετε τι να κάνετε, μπορείτε να γίνετε πιο ανθεκτικοί, ακόμα κι αν είστε από τη φύση σας ευαίσθητοι στις δυσκολίες της ζωής. Για περισσότερα αναφορικά με την ανάπτυξή της μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα άρθρα της σειράς του «Καλοτάξιδο» αναφορικά με την συναισθηματική ανθεκτικότητα και πως μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από τη καθημερινότητά σας.

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;