Δύο παράγοντες που μας προκαλούν απόσπαση

Το συγκεκριμένο άρθρο, είναι βουτιά για έμπειρους κολυμβητές, καθώς το Kalotaxido επιλέγει και πάλι τολμηρούς προορισμούς. Θα συνεχίσεις μαζί μου έτσι δεν είναι;

Το ταξίδι ξεκινά…

Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι κάνουμε όταν ανοίξουμε τα μάτια μας, είναι να ελέγχουμε τις ειδοποιήσεις στο κινητό μας ή να χαζέψουμε σε διάφορες εφαρμογές.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι στην πραγματικότητα εκπληρώνουμε την ατζέντα κάποιου άλλου. Οπωσδήποτε δεν υπηρετούμε δικό μας στόχο. Ακόμη όμως και να αντιληφθούμε αυτή την καταστροφική συνήθεια, ίσως να μην διαθέτουμε μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Ας επικεντρωθούμε στους λόγους που αυτό μπορεί να συμβαίνει και συγκεκριμένα σε δυο βασικούς.

Αρχικά, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ειδοποιήσεις από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που μας περικυκλώνουν. Η χρήση smartphone, tablet κλπ είναι υπερβολική και ειδικά τώρα που χρησιμοποιούμε ψηφιακά μέσα για πάνω από 12 ώρες την ημέρα. Αυτή η «υπερσυνδεδεμένη» κατάσταση δεν μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να επανεστιάσουμε.

Δεύτερον, βασιζόμαστε υπερβολικά στις συσκέψεις, ως προεπιλεγμένη μορφή αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα στην εργασία. Μελέτες δείχνουν ότι περνάμε το 35% – 55% του χρόνου μας και μερικές φορές πολύ περισσότερο, σε συναντήσεις. Ας κάνουμε μια σύντομη παύση για λίγα λεπτά… Αναλογιστείτε πόσες συναντήσεις θα μπορούσατε να είχατε παραλείψει την προηγούμενη εβδομάδα. Τι θα απαντούσατε;

Σε πρόσφατη συνεδρία μου, διατύπωσα την παραπάνω ερώτηση και μοιράζομαι την απάντηση που έλαβα: «Συνολικά είχα 127 προσκλήσεις για διαδικτυακές συναντήσεις και θα μπορούσα να αποφύγω τις 63.» Το συμπέρασμα δικό σας.*

Εφόσον θέλουμε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις ουσιαστικές δραστηριότητες, κάτι είναι να αλλάξει. Για αρχή, είναι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας. Έτσι θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί στην εργασία μας. Ίσως να ωφελήσουν και εσάς οι ακόλουθες πρακτικές, οπότε ας ρίξουμε άγκυρα.

  • Σε τι εστιάζουμε;

Από τα μεγαλύτερα λάθη που πολλοί κάνουμε είναι ο τρόπος που αρχίζουμε την ημέρα μας. Μήπως με το που ξυπνάτε αρχίζετε να ελέγχετε τα e-mail σας; Σύμφωνα με την ψυχολόγο του StanfordEmma Seppala«Με την συνεχή τροφοδότηση των αγχωτικών συναισθημάτων (ελέγχοντας το κινητό μας) μειώνουμε τις γνωστικές μας ικανότητες – όπως η μνήμη και η εστίαση – που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόμαστε».

Τι είναι να κάνουμε αλλιώς; Δοκιμάστε απλές πρακτικές εστίασης αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Για παράδειγμα ορισμένες βαθιές αναπνοές έως και το διαλογισμό για 10 ή 15 λεπτά. Η Δρ Seppala, μας εξηγεί γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό: «Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος για να εκπαιδεύσουμε το νευρικό μας σύστημα, ώστε να ηρεμήσει από το στρες ή το άγχος της καθημερινής ζωής. Όταν κάποιος είναι πιο ήρεμος, είναι συναισθηματικά πιο έξυπνος και παίρνει καλύτερες αποφάσεις».

  • Πως οργανώνουμε τις υποχρεώσεις μας;

Ένα συνηθισμένο «λάθος» είναι ότι αφήνουμε άλλους ανθρώπους να «συμπληρώσουν» το ημερολόγιο μας, ειδικά το πρωί. Είναι βοηθητικό να βεβαιωθούμε, ότι υπάρχει πρόβλεψη για αρκετό χρόνο, ώστε να ολοκληρωθούν σύνθετες και δημιουργικές εργασίες. Οι δημιουργικές εργασίες απαιτούν να αφιερώσουμε χρόνο και χρειάζεται να είμαστε φρέσκοι και ξεκούραστοι. Τι ωφελεί να τις στριμώχνουμε ανάμεσα στις συσκέψεις και στο φορτωμένο πρόγραμμα μας;

Ακόμη, σε όλους μας αρέσει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και εξίσου αποτελεσματικά, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι δεν σημειώνουμε και ιδιαίτερη επιτυχία, όταν το επιλέγουμε. Αντί να προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας τους φυσικούς ρυθμούς του σωματός μας. Να επικεντρωθούμε στα πιο περίπλοκα και απαιτητικά ζητήματα τις πρωινές ώρες. Μεταθέστε τις συναντήσεις προς το μεσημέρι ή το απόγευμα (οπωσδήποτε ορισμένες θα σας δυσκολέψουν, ας είναι όμως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας). Αυτές οι απλούστερες, με επίκεντρο την εκτέλεση, συσκέψεις με μεγαλύτερες ομάδες είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν.

  • Πόσο καλά φροντίζουμε το χώρο μας; 

Μήπως στο γραφείο σας επικρατεί ένα χάος; Αλήθεια, τι γίνεται με την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας; Η αρχική οθόνη του smartphone σας; Αυτοί οι τομείς μπορεί να φαίνονται ασήμαντοι σε σχέση με πιο βαρυσήμαντα θέματα, αλλά το περιβάλλον σας επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ποιότητα της εργασίας σας με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε.

Η διατήρηση ενός καθαρού εργασιακού περιβάλλοντος, τόσο φυσικού όσο και ψηφιακού, είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Βάλτε τα πάντα σε ένα συρτάρι. Δημιουργήστε φακέλους στην επιφάνεια εργασίας σας για να απαλλαγείτε από όλα τα τυχαία αρχεία και να διατηρείστε μόνο τις πιο σημαντικές εφαρμογές, π.χ. 8-12, στην αρχική οθόνη σας. Απενεργοποιήστε όλες τις περιττές ειδοποιήσεις. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να αποσπάται από όλη την ακαταστασία. Έτσι, θα παραμείνετε συγκεντρωμένοι για πολύ περισσότερο. Στο σημείο αυτό, σας κλείνω το μάτι και σας προτρέπω να μην το απορρίψετε προτού το δοκιμάσετε.

  • Ποιο το σκορ μας στις συσκέψεις; 

Πόσοι άνθρωποι ήταν στην τελευταία σας συνάντηση; Το πιο σημαντικό, πόσοι από αυτούς συμμετείχαν πραγματικά στη δημιουργία ή την εκπλήρωση των διάφορων εργασιών στη συγκεκριμένη συνάντηση; Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη των μικρότερων ομάδων. Η εστίαση και η υπευθυνότητα είναι πιο προκλητικές με πάρα πολλούς ανθρώπους, καθώς στο τέλος καταλήγουμε με ανθρώπους να κοιτάζουν σιωπηλά τους υπολογιστές τους για μια ολόκληρη συνάντηση. Για να μείνετε συγκεντρωμένοι, διατηρήστε την ομάδα σας συγκεντρωμένη. Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων στο ελάχιστο εκτός και εάν πρόκειται για ενημερωτική συνάντηση. Βεβαιωθείτε ότι κάθε σύσκεψη συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένη ατζέντα, χρονοδιάγραμμα για κάθε θέμα της ατζέντας και ένα άτομο που είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση ότι το εποπτεύει (ownership).

  • Ποια τα επίπεδα της ισορροπίας μας;

Ένας λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι είναι η έλλειψη προσωπικού χρόνου. Δεν μπορείτε να βρίσκεστε στο απόγειο σας, εφόσον τρέχετε από την μια σύσκεψη στην άλλη. Συμφωνείτε, έτσι δεν είναι; Η αλλαγή καθηκόντων και περιεχομένου είναι δύσκολη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο ανά πάσα στιγμή και αυτή η ικανότητα υποβαθμίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για τα πολυάσχολα στελέχη, αυτό σημαίνει ότι εκχωρούν έως και το 70% του χρόνου τους στην εργασία.

Εφόσον θέλετε να αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου και το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out syndrome), προσθέστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας μεταξύ κάθε σύσκεψης. Για κάθε 45-60 λεπτά που περνάτε σε μια σύσκεψη, φροντίστε να αφιερώσετε 15 λεπτά ή και περισσότερο για να επεξεργαστείτε, να σκεφτείτε και να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητες σας. Αυτό θα σας αποτρέψτει από το να σπαταλήσετε πολύτιμο χρόνο. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το αίσθημα εξουθένωσης που πολλοί αισθάνονται μετά απο μία ατελείωτη μέρα.

Το να μένει κανείς συγκεντρωμένος στην εργασία του δεν είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό. Αυτές οι πέντε πρακτικές τεχνικές θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε επικεντρωμένοι, να επιτύχετε αυτό που έχει σημασία, ώστε να μην χάσετε την επαφή με τον εαυτό σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιστεύω σε εσένα άνθρωπε, πιστεύω στη δύναμη που έχεις μέσα σου! Βιώνω αυτή το υπέρμετρο σθένος καθημερινά στις συνεδρίες μου. Σε αποχαιρετώ με το σύνθημα μου… «σπουδαίο πράγμα να κατακτά κανείς τον εαυτό του»!

*Τα παραπάνω στοιχεία μεταφέρονται, έχοντας τη συναίνεση του coachee.

Πηγή: Harvard Business Review, συγγραφέας: William Treseder

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;