Διαχείριση Θυμού; Τι μου συμβαίνει;

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε τον θυμό μας;

Ο θυμός, είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα και το βιώνουμε όλοι. Πρόκειται για ένα συναίσθημα, που αισθανόμαστε πολύ συχνά και σε διαφορετικές καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον δεν το διαχειριστούμε επαρκώς, μπορεί να αποτελέσει ένα δυσλειτουργικό κομμάτι στην καθημερινότητά μας. 

Όλοι ξέρουμε πώς είναι να θυμώνει κάποιος. Ωστόσο, οι αιτίες ή και οι τρόποι διαχείρισης του θυμού ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μερικές φορές δεν μας είναι ευδιάκριτα. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται, είτε στον τομέα της ενδυνάμωσης (coaches), είτε στον τομέα της θεραπείας (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές κλπ), μπορούν να στηρίξουν το άτομο εκείνο που ενδιαφέρεται να διαχειρίζεται τα συναισθήματα θυμού (και όχι μόνο), με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο χωρίς να πληγώνει ή να πληγώνεται.

Εφόσον επιλέξουμε να συνεργαστούμε με επαγγελματίες φροντιστές, απολαμβάνουμε εξατομικευμένη υποστήριξη και γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίζουμε με θάρρος τα συναισθήματα μας. Έτσι ούτε μας καταβάλλουν, ούτε και μας εξαντλούν. Πέρα όμως από τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ενδυνάμωση που μας παρέχει η υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία, έχουμε πρόσβαση και σε κάτι ακόμη. Τι μπορεί να είναι αυτό; Τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε όπως τεχνικές, εργαλεία και μεθοδολογίες, ώστε να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς της ανθεκτικότητας μας.

Εκτός της επαγγελματικής στήριξης που μπορεί να λάβει ο οποιοσδήποτε, αξίζει να σταθούμε και στο εξής: Ως ένα βαθμό ο καθένας από εμάς, μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις και μόνος του, ώστε να εξοικειωθεί με κάποιες πτυχές του θυμού. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου.

Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που μπορούν να ενισχύσουν την αυτογνωσία μας σε σχέση με το θυμό, που είναι και το πρώτο βήμα για τη διαχείρισή του:

 • «Πώς ξέρω ότι έχω θυμώσει;»
 • «Ποια γεγονότα / άνθρωποι / μέρη / πράγματα με κάνουν να θυμώνω;»
 • «Πώς αντιδρώ όταν θυμώνω;»
 • «Το σώμα μου πως είναι όταν θυμώνω;» (ψάξε για ενδείξεις και στο σώμα, καθώς σώμα και μυαλό είναι ένα)
 • «Πώς επηρεάζει η οργισμένη μου αντίδραση τους ανθρώπους στο περιβάλλον μου και πως επηρεάζει εμένα;»
 • «Εκφράζω το θυμό μου ή μήπως τον καταπιέζω;»

Αξίζει να σας σημειώσω πως οι -κατάλληλες- ερωτήσεις, είναι η μισή διαδρομή!

Το να βρούμε την απάντηση σε ορισμένα από τα παραπάνω ερωτήματα, μπορεί να μην μας είναι εύκολο στην αρχή. Ίσως να απαιτήσει χρόνο και δουλειά με τον εσωτερικό μας κόσμο. Ωστόσο θα διαπιστώσετε, πως βαδίζοντας στο «μονοπάτι» της αυτογνωσίας, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να μην αφήσετε τον θυμό να μπει ανάμεσα σε εσάς, την εργασία σας, τις προσωπικές ή και τις επαγγελματικές σας σχέσεις.

Ο ανθρώπινος νους, ότι δεν μπορεί να κατανοήσει είτε το αγκαλιάζει, είτε το απωθεί. Για αυτό μια στάση ακόμη…

TipsΠιο κάτω αναφέρονται κάποιες σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, ώστε να εξοικειωθείτε ακόμη καλύτερα με το συναίσθημα του θυμού. Γιατί εάν δεν γνωρίζουμε τι μας συμβαίνει όταν θυμώνουμε, πως θα ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε;

Σωματικά σημάδια του θυμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σφίξιμο, τρίξιμο δοντιών
 • Πονοκέφαλος
 • Στομαχόπονος ή κράμπες στη κοιλιακή χώρα
 • Αυξημένο και γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • Εφίδρωση (κυρίως στις παλάμες των χεριών σας)
 • Αίσθημα ζέστης (κυρίως στο πρόσωπο)
 • Τρέμουλο
 • Ζαλάδα

Ενώ ψυχικά, μπορεί να νιώθετε:

 • Την ανάγκη για άμεση διαφυγή από τη κατάσταση στην οποία βρίσκεστε
 • Ενοχλημένοι
 • Λυπημένοι
 • Ένοχοι
 • Ανήσυχοι
 • Ή την ανάγκη να επιτεθείτε σε κάποιον (είτε λεκτικά είτε σωματικά).

Ωραία, τώρα που εξοικειωθήκαμε με το πώς να αναγνωρίσουμε το συγκεκριμένο συναίσθημα, τι επιπλέον χρειάζεται να ξέρουμε για την διαχείριση του;

Ο θυμός, έως ένα σημείο θα μας ακολουθεί σε όλη διάρκεια της ζωής μας. Η πρώτη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό σας είναι, η εξής: «Είναι ο θυμός που έχω μέσα μου σε ένα λειτουργικό επίπεδο;» Όταν για παράδειγμα ο θυμός είναι ήπιος, σπάνιος, διαλύεται γρήγορα και εκφράζεται με βεβαιότητα (απευθείας στο άτομο ή την κατάσταση που το πυροδότησε, δίχως επίκριση) χωρίς επιθετικότητα, τότε δεν απαιτείται κάποια περαιτέρω βοήθεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο θυμός μπορεί να χρησιμεύσει στο ρόλο της απλής ανάδειξης της ενόχλησής μας και να μας οδηγήσει σε επίλυση προβλημάτων και όχι στη δημιουργία νέων.

Από την άλλη εάν ο θυμός μας είναι μέτριος έως έντονος, βιώνεται συχνά, φτάνει σε σημείο μνησικακίας από μέρους μας,  μας ωθεί σε επιθετικές συμπεριφορές, λεκτικές ή και σωματικές, τότε, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να κάνουμε κακό στον εαυτό μας, στις σχέσεις μας και στην εργασία μας.

Στο επόμενο άρθρο της σειράς θα εντοπίσουμε τρόπους και βήματα, με τους οποίους μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε το θυμό, ώστε  να είμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας.

Σας αποχαιρετώ, με κάτι αγαπημένο «Απ΄όλους τους χειμώνες είν’ ένας τόσο μεγάλος που αν τον ξεπεράσεις, η καρδιά σου στο εξής όλα θα τα αντέχει», Rainer Maria Rilke, Έξι Ευρωπαίοι ποιητές

Αριάδνη Μπαρόλα
Junior Content Developer

Η Αριάδνη, πέρα από την υπέροχη ιστορία που έχει το όνομα της, είναι και η ίδια μια όμορφη και ξεχωριστή ιστορία.

Η εκπαιδευτική της κατάρτιση αφορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, ανέλαβε αρκετές φορές την ανάπτυξη θεματικών εργασιών του Πανεπιστημίου και κατάφερε, παρά τις απαιτητικές συνθήκες, να ανταποκριθεί τόσο στον χρόνο παράδοσης, όσο και στα υψηλά στάνταρ που ζητήθηκαν.

Διακρίθηκε για τη συνεισφορά της και κατάφερε να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και τη στρατηγική που εφάρμοσε στις κρίσεις που προέκυψαν.

Οι οργανωτικές της δεξιότητες, ο βαθμός συγκέντρωσης σε ό,τι αναλαμβάνει, σε συνδυασμό με την αναλυτική της σκέψη, τη στηρίζουν να ξεπερνά εμπόδια και να πετυχαίνει τους στόχους που αναλαμβάνει.

Ακόμη, απολαμβάνει να ασχολείται με την αρθρογραφία. Συντονίζει θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και η ίδια σε αρκετά θεατρικά δρώμενα.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά σαν να είναι η μητρική της γλώσσα και εξειδικεύεται επίσης, στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Δοτική, Επικοινωνιακή, Αναλυτική, Ρεαλίστρια.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Είμαι περήφανη που κατάφερα να περάσω σε μια σχολή που μου άνοιξε νέους ορίζοντες και μου έμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει το μπλε χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία και τη σταθερότητα. Δε φωνάζει αλλά ξέρεις ότι είναι εκεί. Νιώθω ότι εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Γιατί όλοι αποζητούμε την ελευθερία μας και όταν τελικά την αποκτήσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε;

Μαίρυλιν Βουλγαρέλη
Business Delivery Co-Οrdinator

Η Μαίρυλιν, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πολυεθνικών εταιριών. Ως Executive Assistant C-Level στελεχών, εκπαιδεύτηκε να λειτουργεί σε εργασιακά περιβάλλοντα που χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες, ταχύτητα στην ανταπόκριση, ευελιξία στη δράση, εχεμύθεια και αφοσίωση.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες τη στηρίζουν στο να μπορεί να συνεργάζεται με στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, όπως το απαιτούν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η στάση της να καλωσορίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, την στηρίζουν στο να ανταποκρίνεται με συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι αναλάβει. Το να εξελίσσει ιδέες και πλάνα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το moto της.

Είναι απόφοιτος του Αγγλικού Εμπορικού Κολλεγίου «St’ George Commercial College». Διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διαχείριση Χρόνου, την Εξυπηρέτηση Πελατών κ.λπ. Ακόμη, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Μέλος Σχολής Γονέων για πολλά χρόνια και επόμενος στόχος της είναι η εξειδίκευση σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων.

Αγαπά τη συγγραφή και το τανγκό και συνεχίζει να επενδύει στη μάθηση, διατηρώντας το πνεύμα σε εγρήγορση και την ποιότητα ζωής της σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Επικοινωνιακή, αισιόδοξη, συναισθηματική, δοτική

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Ο ρόλος μου ως μητέρα! Ίσως είναι το πλέον θαυμαστό μου επίτευγμα. Ένας ρόλος που καθημερινά με δοκιμάζει, με ωριμάζει, με διδάσκει, με χαροποιεί.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν και πάντα μου άρεσε το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί φαίνεται ότι είναι το χρώμα μου. Χρώμα φιλικό, ευχάριστο, αναδύει ενεργητικότητα και αισιοδοξία.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ποια στιγμή/περίοδο στη ζωή του θα επέλεγε να χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική;

Μανούσος Μαροπάκης
Senior Partner

Είναι Senior Partner στην Human2Human και εκπαιδευτικά υπεύθυνος (master trainer) για τον πυλώνα Growth Programs for Teams.

Είναι ιδρυτής και Managing Director της Brain Up Business Consultants.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευμένος εισηγητής σε θέματα Management, Category Management, Merchandising, Τεχνικών Πωλήσεων, Επικοινωνίας και Τεχνικών Παρουσιάσεων στη Δανία, Αγγλία και Γαλλία.

Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους εκπαιδευτές του «Harvard Business Publishing» στην Ελλάδα και καταμετρά στην εμπειρία του πλήθος διδακτικών ωρών, μέσα από υλοποιήσεις προγραμμάτων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακόμη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής προσωπικής ανάπτυξης, μέσω της μεθοδολογίας «Goal Mapping». Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην μεθοδολογία Lego Serious Play.  

Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες ως Διευθυντής Πωλήσεων & Trade Marketing. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μετόχους της «Teams – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα διετέλεσε και εκπαιδευτικός συνεργάτης. Σήμερα, δρα και ως Σύμβουλος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Στρατηγικής σε Οργανισμούς και Εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο σε θέματα Management, Merchandising, Πωλήσεων, Διαπραγματεύσεων, Επικοινωνίας, Εξυπηρέτησης Πελατών, Τεχνικών Παρουσιάσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης, Καθοδήγησης, Παρακίνησης, Διαχείρισης χρόνου κ.λπ.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 400 σεμινάρια Βιωματικής Κατεύθυνσης μέσω της μεθοδολογίας «Kolb».

Έχει διατελέσει ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον Σύνδεσμο Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.), στο MIT Enterprise Forum Greece, στην Prime Insurance, στο Million Dollar Round Table (M.D.R.T.), στην NN Hellas, στην MetLife, στην AXA, στην Interamerican, στην CNP Hellas & Cyprialife, στην Eurolife, στην Astra Zeneca, στην AVON Cosmetics, καθώς και στο TEDX του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Αισιόδοξος, Δημιουργικός, Συναισθηματικός, Χαρισματικομετριόφρων.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Έχω διδάξει πάνω από 35.000 ανθρωπους μέχρι τώρα. Όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα την έχω διανύσει, ακουμπώντας μόνο στις δικές μου δυνάμεις.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Το Ροζ. Είναι το χρώμα μου και αναδείχθηκε μέσα από τη χρωματική ανάλυση που μου έκανε η Ηuman2Ηuman. Είναι ένα χρώμα που “στρογγυλεύει” τις εντάσεις.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Ρε μπαγάσα , πώς μας έχεις κάνει άνω κάτω τόσα χρόνια;;;

Κατερίνα Μόσχου
Founder & Managing Partner

Η Κατερίνα είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Coach. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Ενδυνάμωσης (one2one, teams & groups), με στόχο την Αυτοβελτίωση και την Προσωπική Ανάπτυξη.

Συνεργάζεται με κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και με τους μεγαλύτερους ελληνικούς οργανισμούς της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη Big4 στην Ελλάδα, την εμπιστεύεται αποκλειστικά σε θέματα executive coaching.

Έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια σε συνέδρια εταιριών όπως: Astra Zeneca, Novartis, AFEA, LA PRAIRIE, AVON Cosmetics, HENKEL, Million Dollar Round Table, Cyprialife κ.λπ.

Ως απόφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, μετεκπαιδεύτηκε στη συνέχεια στο Μάνατζμεντ και στην Ηγεσία (Harvard Manage Mentor). Είναι διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (City Unity College, Pearson), καθώς και διπλωματούχος Θεραπείας μέσω των Εικαστικών (Art therapy) και ειδικευόμενη στη Συστημική, Οικογενειακή Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Ομοίως, έχει μετεκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας Ατόμων και Συστημάτων μέσω της Marte Meo International (Marte Meo practitioner).

Έχει πιστοποιηθεί σε θέματα Coaching από το Association NLP & European Mentoring & Coaching Council (NLP Coach) και διαθέτει δίπλωμα στο Life Coaching (Association NLP & European Mentoring & Coaching Council).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην μεθοδολογία Lego Serious Play, καθώς και στη μεθοδολογία Belbin 360ο.

Μιλά αγγλικά και ιταλικά.

Έχει εργαστεί για 14 συνεχόμενα έτη σε κορυφαίους ελληνικούς και κυρίως πολυεθνικούς ομίλους και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε εταιρίες όπως η ΑΧΑ και η Interamerican Ασφαλιστική. Εργάστηκε, επίσης, για τον Όμιλο Εταιριών Υγείας «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» ως Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στη θητεία της εκπαίδευσε σχεδόν 3000 επαγγελματίες συμβούλους σε θέματα που αφορούν την ηγεσία, το μάνατζμεντ, τις πωλήσεις και τη στελέχωση.

Από το 2018 έως και σήμερα, παραμένει Senior Partner στην Brain Up Business Consultants.

Κάτι για εμένα… που δε θα διαβάσεις στο βιογραφικό μου

Μοιράσου μαζί μας 4 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν.

Στοχοπροσηλωμένη, δραστήρια, χαμογελαστή και ζωόφιλη.

Ποιο επίτευγμα σου σε κάνει να στροβιλίζεσαι από περηφάνια;

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που δεν είναι άλλοι από την «πολύχρωμη» οικογένεια μου, τους πιστούς μου φίλους και τους φροντιστικούς μου συνεργάτες! Στο ταξίδι που λέγεται ζωή, κατάφερα να έχω δίπλα μου, ανθρώπους που με νοιάζονται, που χαϊδεύουν τρυφερά την ψυχή μου, που τεντώνουν τη σκέψη μου και ενισχύουν την περιέργεια μου για εξέλιξη.

Ποιο χρώμα σε αντιπροσωπεύει και γιατί;

Θα επέλεγα το κίτρινο. Η φρεσκάδα του και η ζωηράδα του, χαλαρώνουν το νευρικό μου σύστημα και μου χαρίζουν την έμπνευση και τη συγκέντρωση που χρειάζομαι.

Εάν συναντούσες τον Φρόυντ, τι θα τον ρωτούσες;

Σε ποια πόλη, χώρα θα επέλεγε να ζήσει και γιατί;